Csotváry visszatért

2023.07.27. 18:23

Fotón megmaradt festményt is bemutatnak a most nyíló kiállításon (galéria)

A Szépművészeti Múzeum-Magyar Nemzeti Galéria és a Janus Pannonius Múzeum közös Csontváry170 időszaki tárlata nyílik augusztus elején Pécsen, ahol olyan alkotás is bemutatásra kerül, amely csak egy fotón maradt fenn.

Zsigmond József

A Toulouse-Lautrec világa című kiállítást reklámozó plakátok még kint vannak az utcán, de már hazatértek a Csontváry festmények, hogy egy nagy kiállítás színterévé varázsolják a pécsi múzeumot.

– A Toulouse-Lautrec kiállítás nemrég ért véget. Mi már nagyon vártuk, hogy megérkezzenek a Csontváry képek. Sokan tértek be hozzánk korábban, azt tudakolták, mikor térnek vissza a nagy művész képei – mondta el csütörtök reggel Kőhalmi Andrea, a pécsi múzeum marketingvezetője, mikor begurult a múzeum elé egy teherautó.

A kisebb képek kedden és szerdán már megérkeztek, a nagyobbak pedig csütörtökön jöttek két részletben Pécsre. A kisebbeket délelőtt hozták egy kis teherautón, míg az öt legnagyobbat – köztük a Baalbek több mint hét méter széles és kis híján négy méter magas – délután érkezett meg egy nagy szállítótréleren. 


– A ládák, amelyben szállították a képeket még a Baalbeknél is nagyobbak. Nem férnének be a kapun, így falbontásra kerül sor, majd a ládákat a daruval emelik be a terembe. A kiállítás augusztus nyolcadikától november ötödikéig tart, ekkor  ismét ki kell bontani a falat, hogy azokat a képeket, amik nem a mi kiállításunk része, azokat visszavigyék – mondta Kőhalmi Andrea.

Mintegy 40 képet állítanak ki, de olyan meglepetéssel is készülnek, amit még nem láthattak a nézők. Mint megtudtuk, van egy olyan festmény, ami eltűnt, csak egy fotón van megörökítve. Most ezt a fotót felnagyítják, így lesz látható a nagyközönség számára.

Kettős ünnep
Idén lenne 170 éves Csontváry Kosztka Tivadar, és a pécsi Csontváry Múzeum pedig 50 éves. A Csontváry170 kiállítás egyben tisztelgés a magyar festészet történetének egyik legismertebb alkotója előtt, és tisztelgés a pécsi múzeum előtt is. Mint megtudtuk, Budapesten a kiállítást közel 200 ezren látták, így bekerült a 10 leglátogatottabb kiáltás közé a Csontváry170. 
A Csontváryk a kiállítás után is Pécsen maradnak, ugyanis májusban hosszú távú haszonkölcsön-szerződést írt alá  Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója és Bertók Gábor, a Janus Pannonius Múzeum igazgatója. Ennek értelmében a most is majd Pécsen látható, ám a Szépművészeti Múzeum-Magyar Nemzeti Galéria tulajdonában álló 33 Csontváry kép újabb tíz évig, 2033 végéig a pécsi Csontváry Múzeumának kiállításán szerepel majd. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!