Bama.hu videó

2023.07.10. 11:30

Graffititúra Pécsen: vandalizmus vagy művészet? Szavazzon! (galéria és videó)

Van egy művészeti terület, amely árnyékként követi minden egyes lépésünket. Megjelenik házfalakon, kapukon, lámpaoszlopokon, sőt, nem egyszer a lábunk alatt is megbújik. A graffitik mára már hétköznapjaink részét képezik. De vajon ennek így kell lennie?

Czeczon Emese

Fotó: Laufer László

Valószínűleg mindenki ismeri Pom Pom meséiből Gomboc Artúr felsorolását a kedvenc csokoládéjaiból. Mi is hasonlóan vélekedtünk, mikor felfedeztük Pécs falfestményeit. Igaz, hogy mi nem kategorizáltuk őket kedvenc vagy nem kedvenc csoportokba, azonban annyifélét láttunk, hogy a listánk hosszúsága vetekszik az imént említett rajzfilmfigura imádott édességeinek számával.

De kezdjük is a legelején – vagy a túra legtetején. Több mint egy éve már, hogy új pompát kapott a Mecseki Kisvasút épülete, amely így a város új szelfipontját is adja – az új látványosságot ebben az esetben elsősorban a sok graffiti-szerű felfestés jelenti.

A magaslatokban maradva, a pécsi Magasház bontásának ideje alatt Weöres Sándor, Victor Vasarely, Breuer Marcell portréi őrizték a munkálatokat. Azonban nem csak ők voltak az egyedüli felügyelői a városnak. A Király utca végén található parkoló autók nyugalmát grimaszoló emeletes házak zavarják meg. Ha még lejjebb haladunk a városban, akkor elérkezünk arra a részre, ami a graffitisek körében csak legálként ismeretes, azaz itt szabadon élhetik ki alkotóvágyaikat. A vasúti gyalogátjárónál egy hatalmas PMFC-dicsőítés fogadja az arra haladókat, nem messze pedig a felüljáró stabilitását Szulejmán, Nagy Lajos király és Victor Vasarely biztosítja.

Sajnos (vagy nem sajnos, ezt mindenki maga döntse el), az imént említettekből van kevesebb. Sokkal többször botlunk bele olyan falfirkákba, amelynél ember legyen a talpán, aki megfejti, hogy mire is gondolhatott az alkotó, amikor azt felfestette egy ház falára. Hivatalos nevén ezeket tageknek nevezzük, melyek a graffiti világában egyfajta monogramnak minősülnek. Ilyenkor a ,,művész” egyszerűen csak a nevét, aláírását, de néhány esetben egy rövid gondolatát hagyja ott az épületeken. Ezekbe Pécsen úton-útfélen belebotlunk, mint például a Hegyalja úton, ahol egy Weöres Sándor alkotás mellett eddig meg nem fejtett írás látható. Legyen szó parkok padjairól, villanyoszlopokról, társasházak faláról, úttáblákról, a legtöbb esetben megpróbálják letakarítani vagy újra festeni az érintett felületeket, azonban a tiszta platform néhány órával később már friss firkákban díszeleg.

Néhány évvel ezelőtt az utca emberét kérdeztük, hogy vajon hogyan vélekednek a városunkban elszaporodó graffitikről. Most egy szavazást hoztunk létre, ahol az Ön véleményére vagyunk kíváncsiak. Városba való a graffiti? Szavazzon!

Ön szerint városba való a graffiti?

Illegális kommunikáció a világgal

Az újkori graffiti New York 183. utcájából indult hódító útjára. Az olasz jövevényszó eredeti jelentése „feliratok”, amely általában valamilyen spontán szöveget takar. Az alkotó célja, hogy kifejezze önmagát, üzenjen a társadalomnak. Kezdetben csak monogramok, rövid üzenetek jelentették ezt a művészeti ágat, azonban mára-már annyira kinőtte magát, hogy sokszor festők, grafikusok vásznainak szolgálnak az épületek falai. A graffitizés a legtöbb helyen illegális cselekvésnek számít, több év szabadságvesztésre is büntethető.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában