Országosan is sikeresek

2023.07.06. 17:30

Kikapcsolódás, agytorna, szórakozás: egyre népszerűbbek a kvízestek Pécsen

Lépten nyomon kvízekbe botlunk Pécsen. Egyre nagyobb népszerűségnek örvend ez a szórakozási forma napjainkban, és a város csapatai kiemelkedő és dicséretreméltó eredményeket érnek el megyei és országos versenyeken is. Ezzel az új kikapcsolódási lehetőséggel kapcsolatban kérdeztem Kiss Gellértet, a Pécsi Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola pedagógusát, aki több pécsi kvízcsoport vezetője is.

Czeczon Enikő

Forrás: Kiribati Nyestkutyák Facebook

Először 2014-ben vett részt kvízen Kiss Gellért, és azóta is folyamatosan részt vesz a hétfőnként megrendezett Quiznight elnevezésű országos bajnokságon. Egy ismerőse hívta a csapatába, akik csak szórakozásból jártak el, de miatta komolyabban kezdték venni, és két év alatt már a város top csapatai közé tartoztak, igaz, közben több tag is lecserélődött költözés, babavárás miatt.  

A Pécsi Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola tanárjának nagyon megtetszett ez a játék, a kérdések, a társaság, valamint az, hogy minden héten összejönnek, és érdekes kérdésekkel tesztelik a tudásukat, a műveltségüket, miközben sokat tanulnak és nevetnek.

A hétfői csapat hamar felvette a KonQUIZtádorok nevet, azóta is így játszanak. Az eredeti csapatból tulajdonképpen csak Kiss Gellért maradt meg, de évekig ugyanaz a 4-5 ember játszott vele, és jelenleg is 3 barát az, akik nagyjából minden héten el tudnak menni. Munka, gyermeknevelés mellett sajnos sokszor kell kisebb létszámban indulniuk, de minden héten kvízeznek.  

A hétfői Quzinighton több csapatot is megismert személyesen a KonQUIZtádorok vezetője. Innen fejlődött ki egy másik csapat és egy másik kvíz.  

–  Ez szerdánként a Quizzone,  mely szintén egy országos bajnokság, itt a Quiznighton megismert nagy rivális, a Szalon Spricc csapat tagjaival kezdtem játszani. Felvettük a mára talán Pécsett kvízes körökben jól ismert Kiribati Nyestkutyák nevet, és más, főleg pécsi szervezésű kvízeken is együtt indulunk, igen jó eredményekkel – mondta. 

Kiss Gellért szerint a kvíz nagyszerű kikapcsolódás, agytorna, szórakozás egy jó társasággal egy étteremben vagy egy kocsmában.

– Függővé tesz, sokszor szabadidőnkben is kérdéseket írunk egymásnak, saját kvízeket tartunk. Rengeteg tudást lehet felszedni, amellett, hogy jó érzés vagy tudni a választ, vagy nem tudni, de kitalálni. A kérdések persze az összeállítókon múlnak, de szerencsére nagyon változatosak és színvonalasok, főleg az országos bajnokságokon – emelte ki Kiss Gellért.

Majdnem mindegyik kvíz ingyenes – esetleg jelképes összeg a beugró –, profi a szervezés, nyereményital jár a győztesnek és ha valakinek nem lenne elég a hétfői és a szerdai országos bajnokság, a városi szervezésű kvízeken is lehet még játszani. Hétfőnként van a MozaIQ, kedden a Downtown Kvíz, péntekem a Kalamáris Kvízest, de időszakosan más, gyakran tematikus – film, sport – kvízeket is szerveznek Pécsen.

Az eredményekkel kapcsolatban Kiss Gellért a következőket mondta:

– Városi szinten évek óta mindkét csapatommal 1-3. helyen végzünk. A hétfői KonQUIZtádorok csapat legjobb eredménye az országos 3. és 2. hely, utóbbit idén májusban értük el, egy ponttal maradtunk csak le az aranyéremről, de nagyon büszkék vagyunk az eredményre. A szerdai Kiribati Nyestkutyák eddig két országos döntőn egy 1. és egy 2. hellyel büszkélkedhet. A 2022-2023-as szezon sikeres volt.

A pécsi csapatok rendkívül eredményesek és sikeresek országosan. A Szalon Spricc, a Quizkereszt vagy a Párhuzamos terv évek óta előkelő helyen végeznek a városi és az országos ranglistán.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában