Akcióban az Oberon

2023.08.29. 13:40

A Szabolcs-tárónál, egy lezárt bányánál játszanak személyes történetekkel, a nézők bevonásával

A Szabolcs-tárót választották az Oberon Társulat új produkciójának helyszínéül, ahol egy régi, lezárt bánya előtt mutatják majd be az előadást, mely a mecseki bányászhagyományok feldolgozásával készült.

Mohay Réka

A színészek és alkotók már tavasz óta komolyan készülnek a bemutatóra, több helyszínbejárás mellett egykori bányászokkal készítettek interjúkat: beszéltek a Vasasi Szent Borbála Egyesület tagjaival, a BÉKE Egyesület tagjaival, illetve Szászvárra is ellátogattak interjúzni annak érdekében, hogy minél személyesebb, hitelesebb történeteteken keresztül közelíthessék meg a témát.

A hagyományos bányász-köszönést címül választó Jó szerencsét! előadás premierjére augusztus 31-én kerül sor, ám annyian jelentkeztek, hogy minden hely betelt, ezért szeptember 1-jérel, este nyolc órára új időpontot tűztek ki. Az előadáson való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A részvételi szándékot, a [email protected] email-címen kell jelezni.

A különleges előadás a Déryné Program támogatásával valósult meg, s az Oberon Társulat korábbi, Bündeltanz című előadásának – mely a svábok kitelepítésével foglalkozott – törekvését folytatja azáltal, hogy személyes hangvétellel, interaktív módon közelít fontos, sokakat érintő helytörténeti témát. 

Fotó: Picasa

– Amivel mi foglalkozunk, a történelmi könyvekben a dőlt betűs részeket jelenti. Ezeket próbáljuk meg személyes történeteken keresztül feldolgozni, hogy személyesen átélhetőek legyenek és a nézők is részesévé válhassanak. Azért dolgozunk, hogy ez az átélés minél intenzívebb és minél maradandóbb élmény legyen – mondta el Ákli Krisztián író-rendező.

Az előadásban szereplő színészek, alkotók nagy része is személyes érintettséggel rendelkezik a mecseki bányászatot illetően, családjaik, felmenőik által valódi tapasztalatokat szereztek a témáról. 

A darabot Arató Máté, Martos Hanga, Lőrincz Sándor, György Zoltán Dávid, Gál Éva, Tatai Gergő, Agócs Andor, Martos Kende és Inhof László játsszák, az előadás történelmi szakértője dr. Bánkuti Gábor volt.

– Az a célunk, hogy a lokális identitásra alapozva olyan színházi előadást hozzunk létre, amely a témában érintett nézők mellett azokat is meg tudja szólítani és bevonni, akiknek nincs személyes kötődése a bányászathoz – hangsúlyozta Ákli Krisztián. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában