Kezdő drámaírókat keresnek

2023.02.19. 15:04

A Déryné Program Barangoló pályázatán előnyt élveznek a négy-öt szereplős kamaradarabok

M. R.

Forrás: deryneprogram.hu

Fotó: Robert Erdi

Fiatal, pályakezdő magyar drámaírók jelentkezését várják Baranyából is. Az első sikeres évadot követően folytatódik ugyanis a Déryné Program keretében meghirdetett mentorpogram, a Barangoló Drámaírói Műhely, melyre a jelentkezéseket február 28-ig várják a szervezők.

A felhívásra eredeti drámatervvel, szinopszissal, megírt jelenettel lehet jelentkezni, amellyel korábban még nem vettek részt sikeresen más pályázaton, illetve ösztöndíjban sem részesültek. A beadott pályaművek között előnyt élveznek a négy-öt szereplős kamaradarabok, ugyanakkor egy alkotó akár több munkáját is beküldheti – a műhelybe bekerülni egyidejűleg azonban csak egy alkotással lehet.

A pályázat beadását követően azokra, akik ösztöndíjat nyernek, nyolchónapos műhelymunka vár. Ez azt jeleni, hogy a jelentkezők egy szakmai mentor vezetésével jutnak el az egész estés dráma megírásáig. A műhely mentorai Kulcsár Edit, Kozma András, valamint Lukácsy György, a Nemzeti Színház munkatársai.

A mentorokhoz az ösztöndíjasok bármiben fordulhatnak, az egész alkotói folyamat során szakmai segítséget kapnak, a felmerülő kérdéseket, ötleteket is megvitathatják velük.

A Déryné Program drámaírói műhelyében megszülető darabok közül a szakmai bizottság és a mentorok javaslatai alapján a legjobbnak ítélt drámát a Déryné Társulat bemutathatja felolvasó- vagy hagyományos színházi formában, erre példa a tavaly ilyen módon napvilágot látott Szemet szemért című dráma, amelyet a fővárosi születésű, színművészként is ismer Jánosi Ferenc írt.

– Életem meghatározó élménye volt, amikor tavaly decemberben bemutatták Szemet szemért című színdarabomat. Az érzés, amikor hús–vér színészek szájából hallhatod a saját mondataidat, semmihez nem hasonlítható 

– fogalmazott a szerző.

Emellett az elkészült drámákat a Barangoló alprogram is felajánlhatja megvalósításra az alprogramban már korábban sikeresen részt vett alkotócsoportok és színházi társulatok számára.

A jelentkezéshez a Déryné Program honlapján szükséges regisztrálni, majd a megadott adatlapot innen lehet kitölteni, illetve a kötelező dokumentumokat is ezen a felületen lehet csatolni. A weboldalon érhetőek el a pályázat további részletei is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában