Költ, tanít és filozofál

2023.08.04. 11:30

Kürti László idén nyáron is visszatért alkotni a vajszlói írórezidenciára

Kürti László költő, filozófus és tanár július végén ismét Vajszlón alkotott a Magyar Írórezidencia Program keretében. A művész Mátészalkáról érkezett, idén nyáron már harmadszor tért vissza a baranyai rezidenciák egyikére, a vidéki település mellett ezúttal is felkereste Pécset is. Aktuális tapasztalatairól, munkáiról kérdeztük.

Mohay Réka

– Mi motiválta, hogy újra a baranyai rezidenciára jöjjön írni?

– Baranya számomra rendkívül különleges hely, úgy tudom régi családi szálak is fűznek ide, bár ennek még nem jártam utána részletesen. Ezenkívül egy egyetemi barátom is itt él, így  Pécs és környéke mindig egy biztonsági pontot is jelentett. Nagyon megszerettem a várost, közel áll hozzám a pécsi hangulat, a település sajátosságai, a gyönyörű belváros. Vajszlón pedig a polgármesterrel kerültem nagy barátságba, tegnap is éppen összeültünk… És ha az ember írni akar, az sem baj, ha nyugalom veszi körül. Vajszlón egyszerűbb az írásra koncentrálni, a békés környezet segít kiszakadni a mindennapi feladatok forgatagából.

– Milyen fő projekten dolgozik jelenleg?

– Jelenleg a filozófiai doktori dolgozatom utolsó szakaszában vagyok, itt még némi igazításokat szeretnék elvégezni. Emellett verseket írok, főként szonetteket. Pécs mindig is inspirált ehhez a kötött formához, most is hasonló formákban gondolkodom.

– Az írás mellett tanít is. Hogyan jut idő és inspiráció a versei és más írásai megalkotásához a sok elfoglaltság között?

– Valóban kihívás egy hosszú nap után leülni írni, a rezidencia program azonban nagy segítségemre van ezen a téren, mert lehetőséget nyújt a kreatív munkára. Jelenleg egy verseskötetet készítek elő, több folyóiratnak is dolgozom, illetve egy prózai kötet kiadását is tervezem, így bőven akad feladat.  

– Filozófiából doktorál. Hogy érzi, ez mennyiben hat az írásaira?

– Egész biztos, hogy mélyen! Azonban nem szeretnék túlságosan filozófiai lenni… Emlékszem, voltak annak idején olyan tanáraim, akik, bár rendkívül értékes filozófiai gondolatokat osztottak meg, a háttértudással nem rendelkezők számára nehezen érthetően fogalmaztak. Azt gondolom, tudni kell tisztán látni, hogy nem lehet csak úgy puffogtatni a filozófiai formulákat, amelyek csupán a szakmában jártasak számára evidensek, hanem olyan típusú finom árnyaltságokat kell tudni használni, hogy az a szöveget támogassa és ne pedig az olvasót rettentse el.

Baranya után hamarosan Tokajba látogat

Kürti László író, költő, filozófus és tanár, számos megjelent kötete mellett ösztöndíjakban, elismerésekben is részesült, többek között Térey János-irodalmi ösztöndíjat és Balassi Bálint-emlékkardot kapott. A költő a közeljövő terveiről is mesélt.

– Amint hazatérek, rövid családi nyaralást tervezünk, utána a Tokaji Írótábor kezdődik, ahol rendszerint jelen szoktam lenni. Idén nem vállaltam feladatot, így csak élvezhetem a kortárs irodalommal kapcsolatos beszélgetéseket. Augusztusban Kölcsén lesz felolvasásom, szeptemberben Sárospatakon kezdődik a Rimay Nemzetközi Költészeti Fesztivál, ami rendkívül igényes programot ígér, ezen is részt fogok venni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában