Eljött a szellemek órája

2023.09.28. 14:40

Briliáns musical nem csak gyerekeknek: Rozsda Lovag és a Kísértet

Rozsda Lovag és a Kísértet – e címet viseli az évad első kamaraszínpadi premierje a Pécsi Nemzeti Színházban. Bár a darabot gyermekeknek szóló musicalként definiálták a készítők, a zene és kaland iránt lelkesedni tudó felnőttek számára is garantált az üdítő élmény – fülbemászó, kiforrott zenei világgal és szerethető karakterekkel hódítja meg a közönség szíveit a Bozsik Yvette által színpadra állított előadás.

Mohay Réka

Forrás: pnsz.hu

Fotó: Kis Kata Linda

Egy napon mutatták be a Víg özveggyel a Rozsda Lovag történetét, s míg a nagyszínpadi operett a széles körben ismert zeneszerző munkásságát dicséri, Jörg Hilbert és Felix Janosa neve már kevésbé csenghet ismerősen. 

Magával ragad a zenei frissessége 

Ez azonban ne rettentsen el senkit, az eredetileg könyv és zenei CD formájában napvilágot látott musical egészen briliáns zenei élményt nyújt, a reneszánszot idéző futamoktól kezdve a rap műfaján át – melyet Katona Levente tolmácsol – a jazz- és a popmuzsika dallamvilága is megjelenik.

A Szellemek órája kezdetű betétdal például egyenesen slágergyanús, fülbemászó és emlékezetes, az egyfelvonásos előadást követően leginkább azt érezhetjük, tarthatott volna tovább is, hallgattuk volna még szívesen a vidám és sokszínű musical dallamait. Élő zenekar gazdagítja a hangzásvilágot, s a muzsikusok közül egyik-másik a színpadi játékba is bekapcsolódik.

Fiatalos lendülettel zajlott a játék a színpadon 

A darab szereplői nagyrészt ifjú, pályakezdő színészek, többjük Bozsik Yvett rendező osztályában végzett, s az ebből fakadó összhang az előadás dinamikájában is érzékelhető. A fiatalok játékos természetességgel formálják meg a szerepeiket, melyek igazán testhez­állóak, ugyanakkor mégsem tűnik úgy, mintha megszokásból dolgoznának. Ezt erősítik a szokatlan momentumok, gegek, illetve színpadi díszletek is, mint a különböző fémeszközök, vagy egy nagyra nőtt májkrémes doboz, illetve az, hogy Szélvész várkisasszony (Bocskai Virág) süvege is életre kel – abszurditása ellenére is frissen, szerethetően formálja meg ezt a szokatlan karaktert Bera Márk. Bocskai Virág egyetlen női színészként bájos humorral egyengeti különös barátai útját.

Jól működött a rendező által megálmodott interaktivitás is, Koksz, a sárkány szerepében a vendégként játszó Szeri Martin közvetlen természetességgel kommunikált a gyerekekkel, akik aktívan bekapcsolódtak az események folyásába. Szerencsés választás volt Rozsda Lovag szerepére a szintén vendég Sikó Koppány, Ólomláb királyéra pedig Bergovecz Dávid, s rendkívül eltalált alakítást nyújtott Kecskés Alexisz a kísértet szerepében, mind a játék, mind az előadott dalok hangterjedelmét tekintve. 

A barátság volt a legfontosabb erőforrás 

Az előadás nem szájba rágva, de a cselekmény által a gyermekek – és a gyermeklelkű felnőttek – számára mondanivalóval is készül. Hiszen, ahogy erre egy korábbi interjúban Bozsik Yvette is rámutatott, a főhős nem a legerősebb, legbátrabb lovag, barátai segítségével és egy kis furfanggal mégis képes győzelmet aratni, s mégis bebizonyítja, van helye a lovagok körében. Bár e tanulság talán nem új keletű, ötletes és nem szokványos formában tolmácsolja a Rozsda Lovag története. Legyenek kicsinyek vagy nagyobbacskák a család legifjabb tagjai, a dallamos mesemusical bizonyára el fogja varázsolni őket – szüleikkel együtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!