Költöznek a dínók

2023.09.26. 17:30

Hamarosan támad a Komlosaurus a város szívében

Év végére elkészül az új látogatóközpont a város szívében – a tetőtérbe dinoszauruszok költöznek, bemutatva a 200 millió évvel ezelőtti Mecsek világát, emellett a szén, és a bányászat kialakulásának története is megelevenedik.

Wald Kata

Fotó: Laufer László

Bő három hónap, és elkészül a komlói könyvtár és muzeális gyűjtemény épületének teljes átalakításával az új, modern, látogatóközpont a város szívében. A bányászat és a Komlosaurus carbonis koncepciója mentén megvalósuló komplexum belső berendezései hamarosan a helyükre kerülnek, a kiállítás fontos részeit képező filmek elkészültek, az installációk egy része pedig a helyszínen, míg a másik fele – mint például a Komlosaurus, vagy a mamut élethű mása – műhelyben ölt végleges formát.

Polics József, Komló polgármestere lapunk érdeklődésére elmondta, a marketingstratégián is már dolgoznak a szakemberek, és új nevet is kap a létesítmény – a javaslatról várhatóan októberben dönt a képviselő-testület.

A mai kor igényeinek mindenben megfelelő látogatóközpont ez év végéig elkészül, utána startol a három hónapos próbaüzem – amelynek ideje alatt a könyvtári rész már látogatható lesz –, majd a tervek szerint márciusban nyitják meg a nagyközönség előtt az épület egészét.

A város turisztikai vonzerejének növelésében kiemelkedő jelentőséggel bíró beruházás egyike annak a négy projektnek, amelyek megvalósítására 2020 novemberében összesen mintegy 3,5 milliárdos kormányzati forrást kapott Komló.

Az őscápa is helyet kap a tetőtérben

A tetőtéri látogatóközpont termeinek egyikében a kiállítás tematikájához kapcsolódó filmeket vetítenek, a nagyobb csarnokban a Komlosaurus és egyéb dinoszaurusz leletek kapnak helyet, illetve a Villányban talált ősfóka és őscápa is megjelenik. Egy másik teremben a Mecsek hegység keletkezését, a szén kialakulását, a bányászati tevékenységet, a bányász életmódot, Komló várossá válását mutatják be, és egy jégkorszaki kiállítóterem is nyílik az épület legfelső szintjén.  

Az épület konferenciák, de akár családi rendezvények tartására is alkalmas lesz, az előcsarnokban ruhatár, helyi kézművesek portékáit is kínáló üzlet, és büfé szolgálja majd a látogatók kényelmét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában