Máig él a bányászat emléke

2023.09.02. 16:20

Az ünnepi összejövetelek óriási tömegeket vonzottak - galéria

A bányászat emlékezete máig szorosan összeforr Péccsel és környékével.

Mohay Réka

A bányásznapokon készült múltidéző fényképek azt mutatják, az ünnepi összejövetelek óriási tömegeket vonzottak, sokáig egyedül ezeken az alkalmakon lehetett tűzijátékot látni. Bányászzenekarok muzsikáltak, elhangzott a bányászhimnusz, a legkitartóbbak hűségjutalmakat kaptak, ami akkoriban tetemes összeg volt. 

A bányászok életéből elkapott vidám pillanatok mellett ugyanakkor mindvégig jelen volt a sötétség, a bizonytalanság, a verítékes munka és az életveszély. Bármennyire kiépített is volt egy bányarendszer, akik a föld alá ereszkedtek, igazán sosem lehettek biztosak, hogy mi fog velük történni a mélységben, hogy mikor látják meg és vajon valóban meglátják-e még a napvilágot. Nem is beszélve az uránbányászat veszélyeire, a bányabalesetekre, az állandó fizikai megterhelésre. A bányászok munkássága így mindig egyfajta hősiességgel, szívóssággal és önfeláldozó erőfeszítésekkel kapcsolódott össze a közgondolkodásban.

A mecseki bányászat emlékezetének máig erős mivoltát mutatja az is, amint arról nemrég beszámoltunk, hogy az Oberon Társulat interaktív, valódi, személyes bányász-élettörténeteken alapuló előadást készít, amelyet a Szabolcs-tárónál adnak majd elő.

Szeptember 3-án pedig az Összefogás Mecsekszabolcsért Egyesület, illetve a Pécsi Kulturális Központ szervezésében tartanak ismét bányásznapi rendezvényt.

A bányászok védőszentjének tiszteletére pedig hagyományosan minden év december elején a pécsi Budai-vámnál, a Szent Borbála-szobornál helyeznek el koszorút.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!