Az amatőr színjátszás kerül ismét fókuszba

2023.09.10. 16:40

KASZT: a magyar dráma napján indul a fesztivál

Immár kilencedik alkalommal rendezik meg a Komlói Amatőr Színjátszó Találkozót (KASZT-ot) a mecseki városban szeptember 21. és 24. között, a közönség tizenhárom versenyelőadást láthat a nagyszabású seregszemle alatt.

Wald Kata

Forrás: KASZT

Fotó: Jámbori Tamás

A programot meghirdető sajtótájékoztatón dr. Hoppál Péter miniszteri biztos, országgyűlési képviselő, a KASZT fővédnöke elmondta: a fesztivál már erős hagyománya Baranya vármegyei kulturális kínálatnak. Ez nemcsak a város, és a vármegye nagy rendezvénye. Szinte az egész Kárpát-medencei magyarság erre a szakmai fórumra figyel minden esztendőben, hiszen áttekintést nyújt a magyar nyelvű amatőr színjátszás egy esztendejéről határokon átnyúlva. Hozzátette, a  legerősebb válogatás után az egész évad terméséből a szakmai mérce alapján a KASZT-ra csak az érvényes és arra érdemesült előadások léphetnek be.

Hoppál Péter hangsúlyozta, ahhoz egy ilyen fesztivál működőképes legyen, szükséges a város és a közönség befogadói közege. A kiemelkedő figyelem a komló nézők részéről nem lankad, az előadások kilenc éve nagyon komoly érdeklődés mellett zajlanak. Mindemellett fontos az is, hogy legyen olyan infrastruktúra, amely képes  kiszolgálni a rendezvényt  A Színház-és Hangversenyterem, valamint a Közösségek Háza mellett idén egy új kormányzati kulturális beruházás után a nemrég átadott Kaptár Művelődési Központ is részévé válik a fesztivál helyszíneinek. A rangos találkozó megrendezésének harmadik eleme, hogy milyen mértékben tudják ennek az eseménynek a működési feltételeit biztosítani. A helyi Súgólyuk Egyesület és Forrás Kulturális Alapítvány által rendezett fesztivál sikeresen pályázott a kulturális tárcához, és így 11 millió forintos minisztériumi támogatást nyert el.     

 

Polics József Komló polgármestere, a KASZT védnöke elmondta: ugyanazzal a hittel, aprólékossággal készülnek a kilencedik fesztiválra, mint az elsőre. Ahogy fogalmazott,  Komló nagyságához képest erős a kulturális, közösségi élet a városban, és ez köszönhető a településen működő civil szervezeteknek. Ilyen a Súgólyuk Egyesület, amely elindította, a kezdetektől végig viszi a fesztivált. Hozzátette: ez a találkozó folyamatosan egyre erősebb lesz, felteszi a mércét arra a szintre, hogy elismerés a KASZT-on részt venni, a kiválasztottak közé kerülni.     

Fajcsi Ferenc, a szervező komlói Súgólyuk Egyesület elnöke, a KASZT házigazdája arról szólt: a rendezvény többször esett már ünnepi időszakokra. Az idei fesztivál nyitánya önmagában is színházi ünnep, hiszen szeptember 21. a magyar dráma napja és ebből az alkalomból Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója előtt tisztelegve Besenczi Árpád előadásában láthatják a nézők A helység kalapácsa című művet. A rendezvényhez továbbra is kapcsolódnak szakmai beszélgetések, kiegészítő, off-programok. Fellép a komlói Másvilág együttes, a díjkiosztó gálán a soproni Brass Line Band zenél. A központi, nagyszabású koncert idén szeptember 22-én lesz, amikor is Vastag Tamás és a Stúdió 11 Ensemble zenekar lép fel a My Way című műsorral, amely Frank Sinatra életműve előtt tiszteleg.

Pataki András Jászai-díjas rendező, a fesztivál igazgatója beszélt arról, hogy az amatőr színházi léttől nem lehet kiszámítható teljesítményt elvárni, mert teljesen spontán a háttere, de szerinte azért fontos és kiemelkedő előnyt élvező terület ez, mert a kiválasztás és a kiválasztódás forró kovácsműhelye. Ennek az izzó fényébe lehet belenézni, melegségét, tüzét érezni ezen a fesztiválon. Hozzáfűzte: az amatőr világ a profi és alternatív színjátszás kiválasztó helye. Ezért örül annak, hogy a jövő évi jubileumi, tizedik fesztivál háttere a kormányzatnak köszönhetően már most biztosított.

A zsűrit idén Pataki András Jászai-díjas rendező, a fesztivál igazgatója, Németh Ákos József Attila-díjas drámaíró, Molnár Anikó és Papp Attila színművészek alkotják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!