Fényképezőgép nélküli fényképezés

2023.09.06. 15:00

Zsigrai Eszter önálló kiállítása nyílt Ha kinő, az fix, hogy le is hullik címmel

A pécsi egyetemen tanuló, felvidékről származó Zsigrai Eszter képzőművész munkáiból nyílt kiállítás „Ha kinő, az fix, hogy le is hullik” címmel a Várdai Művészeti Estek legújabb eseményeként, amit Dr. Hegyi Csaba festőművész, aki a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar egyetemi docense és dékánhelyettese nyitott meg.

Bama.hu

Fotó: Kondákor Bankné-Kis Marianna

A pécsi Művészeti Kar végzős festőhallgatójának a korábbi két pécsi kiállítása utáni harmadik önálló tárlatán a hagyományos festőanyagok és módszerek, illetve a természetes szerves növényi színezékekkel készült munkái mellett egy új fényképezőgép nélküli technikával is megismerkedhettek a látogatók.

A kiállítás a Várdai Művészeti Estek programsorozat legújabb rendezvénye volt, mely széles közönséggel ismertet meg kortárs művészeket. A térségben felvirágzó kulturális élet, ami annak is köszönhető, hogy az egykor itt élő és alkotó Szász Endre villája a galéria mellett helyezkedik el. Zsigrai Eszter kiállításán az egykori művészóriás özvegye is részt vett. A helyi művészetkedvelő értelmiség a környező településekről összegyűlt itt. Ahogy Hegyi Csaba is elmondta a beszédében, a közel 50 fő látogató ruházata jól rezonált a fiatal művésznő alkotásaival, melyeken olyan virágminták láthatóak, amik a népviseletben is fellelhetőek.

Ha kinő, az fix, hogy le is hullik címből is látható, hogy Zsigrai Eszter különböző technikáival a növények életén kíséri végig a látogatókat, nem csupán lefesti a növényeket, hanem magukat a konkrét élő növényeket örökíti meg, pl.: a fénnyel előhívott nyomatok.

Ez a fénnyel előhívott technika a phytogram nevet viseli, melyet Eszter elsőként mutatott be a nagy közönség előtt. Nagyon hasonlatos az eljárás a korábban már alkalmazott cianotípia és lumen print technikákhoz, viszont itt emulziót is kikevert, melybe belemártogatta a növényeket. Az eredmény pedig nagyon részlet- és színvilágban gazdag, különböző kompozícióban elrendezett növényi nyomatok. Mindez magas technikai felkészültséget igényel, melyet Zsigrai Eszter az évek óta történő kísérleteivel tökéletesített.

Eszter munkásságát korábban is a növényi ornamensek jellemezték. Kutatási témája az ökológiai művészet, a mai zöldpolitika, és leginkább annak konzervatív szemléletmódja, melynek célja első sorban a kultúránk ápolása, hagyományaink és szokásaink feltárása és gondozása. Fontos számára a természet, környezetünk ismerete és közelsége, amely régen a faluközösségek embere számára az élet velejárója volt. Ismertek voltak azok a természetes technikák, melyekkel állati és növényi eredetű színeket tudtak előállítani, illetve a színek konzerválásának technikái. Pl.: eco-print, ami egy olyan technika, amikor fák, bokrok, virágok leveleit és szirmait hívjuk segítségül nyomatok készítéséhez. Kutatási területe ezeknek a hagyományos és természetes technikáknak a feltérképezésére irányul és ezek újszerű tovább élését a kortárs művészetben.

A növények különleges világa, líraisága, finom esztétikuma különösen közel áll hozzá. Ezt a hangulatot igyekszik megjeleníteni, átadni az alkotásain keresztül. S ez olyan téma, ami újabb feldolgozásra, megvalósításra váró gondolatokat ébreszt. Bár egyre jobban elfordul a képi és síkbeli lehetőségektől, és készít olyan műalkotásokat, melyekben az analógfotó, szobrászat vagy térbeli megoldások, textil és installáció stúdiumai is megjelennek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában