Mindenki lehetőséget kap

2023.04.03. 10:30

Cél, hogy azok az alkotók is érvényesüljenek, akik nem művészek

Vannak Pécs városának apró gyöngyszemei, amelyeket mindenkinek érdemes felfedeznie. Ilyen hely az Alma Galéria is, amely a Zrínyi utca 19-es szám alatt található, és mint kiállító- és közösségi térként is funkcionál.

Czeczon Enikő

Fotó: Löffler Péter

Az Alma Galériának sokáig a Boltív köz egyik helyisége adott otthont, 2023 januárjában azonban új helyére költözött, a Zrínyi utcába. 

– A galéria 2019-ben indult útjára, amit édesanyám, Krausz Renáta és barátnője, Szollárné Kopeczky Nóra alapították meg. Egy olyan művészeti galériát akartak létrehozni, ahol azok az alkotók is érvényesülni tudnak, akik nincsenek hivatalosan művésznek titulálva – számolt be Krausz Gréta, a kiállítóterem jelenlegi vezetője. – Elsősorban ezeknek a személyeknek lett létrehozva a tér. 

Gréta édesanyja fotós, ezért nem meglepő, hogy a galéria indulásakor számos kezdő pécsi fotós fényképe volt kiállítva. A legelső kiállítójuk azonban a Csontváry Képzőművészeti Stúdió Egyesület volt, akik művészetterápiával foglalkoznak, és a gyermekotthonban lakó gyermekek képeivel díszítették fel a képtár falait. Azóta a hely mindig tele van, folyamatosan jelentkeznek alkotók, és már jelenleg 2024-ig tele van a naptáruk.

– Van egy olyan része is a kiállításoknak, hogy maguk az éppen aktuális tárlat alkotói az egy hónapos kiállítási idő alatt hetente kétszer-háromszor személyesen tartózkodnak a galériában. Ők őrzik a saját kiállításukat, és ők is mutatják be a betérőknek a műveiket 

– emelte ki Krausz Gréta. 

Rengetegen akarnak náluk kiállítani, és ők nem is válogatnak, nincsenek szűrők, mindenkit és minden művészeti ágat befogadnak, aki megkeresi őket. Lehetőséget nyújtanak mindenkinek az első saját tárlat megnyitásához, ami teljesen ingyenes, s amelyet a Kortárs Művészeti Alapítvány finanszíroz. 

– Mindenkinek van egy kifejezésmódja, amivel elmondja, hogy ő kicsoda és mit csinál. Mindenki valamilyen módon, de kapcsolódik a művészethez és azt szerettük volna, hogy azok is meg tudják mutatni azt, hogy ők kik is, akik nem tanulták a művészetet – hangsúlyozta missziójukkal kapcsolatban a galéria vezetője. – Nem szerencsés, ezért ne legyen kategorizálás, hogy ő művész, mert itt és itt tanult, ő nem művész, mert ő autodidakta módon fejlesztette magát. 

A galéria szeretné elérni, hogy az emberekben ne az legyen, hogy a művészet csak „olyan és csak ilyen” lehet, meg akarják mutatni, hogy sok más dolog is lehet művészet, és ennek adnak ők teret, amellyel az emberek látókörét is szélesítik. 

Sok kiállítás vár

2023-ban is sok tárlattal várja az érdeklődőket az Alma Galéria. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar hallgatójának, Géczi Lajosnak látható kiállítása április 8-ig, és alakul a Biobear Store is, ahol olyan egyedi karakterű játékok tekinthetők és vásárolhatók meg, amelyek növényekkel festett természetes alapanyagból készülnek, és természetes töltetet tartalmaznak. De lesz verskiállítás, további három PTE MIK-es tanuló, Kalmár Gyöngy, Serfőző György és Zsigrai Eszter tárlata, valamint középiskolás diákok rajzos-festős kiállítása is megtekinthető lesz. Mindezek mellett a Csontváry Képzőművészeti Stúdió Egyesület művészetterápiás foglalkozásán résztvevő gyermekeinek képeit is bemutatják. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában