Nagyot szól ez a szakma

2023.10.01. 07:00

A pécsi pirotechnikus zenére is kalibrálja a színes robbanásokat

Aki látta a legutóbbi szigetvári Zrínyi-napok, vagy májusban mohácsi Nepomuki-ünnep nagyszabású tűzijátékait, talán nem is tudja, hogy Sör Kristóf, a fiatal pécsi pirotechnikus munkájában gyönyörködött. A tűzijáték szolgáltatással és kereskedelemmel foglalkozó egerági Pyro-Fókusz Kft. kreatív igazgatójával e roppant érdekes szakmáról beszélgettünk.

Balikó Gergely

Forrás: Sör Kristóf Facebook-oldala

– Honnan az érdeklődés?

– Az első tűzijáték-élményem hatéves koromból származik: 1999. augusztus 20. Budapest. Onnantól fogva tudtam, hogy ezzel szeretnék foglalkozni. 2003-ban változott a jogszabály, és akkortól lehetett legálisan tűzijátékozni szilveszterkor Magyarországon. Akkortól fogva a spórolt és az ajándékba kapott pénzemet tűzijátékra költöttem, ahogy idősebb lettem egyre nagyobb összegeket költöttem erre.

– Hogy lehet valaki pirotechnikus?

– Régebben OKJ-s képzésként, jelenleg a felnőttképzésben lehet szerezni pirotechnikus képesítést. Én Budapesten végeztem pirotechnikus terméküzemeltetői és raktárkezelői képzést is. Előbbi szükséges ahhoz, hogy például rendezvényen, városban tűzijátékot lőjek, utóbbi pedig az árusításhoz kell.

– És milyen képességek szükségesek ehhez a szakmához?

– Kreativitás mindenképpen, de a józan paraszti ész és némi matek sem árt hozzá. Én gyerekkorom óta követek különböző tűzijátékos eseményeket, versenyeket, konferenciákat, hogy tájékozott legyek az épen aktuális trendeket, stílusokat illetően. Például a kanadai Montrealban immár 1985 óta éve rendeznek minden évben ilyen versenyt, ami világhírű rendezvény. Aki ott bármilyen eredményt elér, annak kinyílnak a kapuk az egész világ előtt. Személyesen Berlinben és Hannoverben jártam ilyen eseményeken.

– Vannak országok, ahol különösen népszerű a tűzijáték?

– Igen, például a mediterrán térségben. Egyik szívem csücske például Olaszország, ahol teljesen más stílusban tűzijátékoznak és olyan többgenerációs manufaktúrák gyártják az eszközöket, amelyeket még az 19. század végén alapítottak. Szerencsére személyesen is megtapasztalhattam az olasz közeget is, és számos új dolgot, érdekességet láthattam ott.

– Miért a mediterráneum?

– Részben a katolikus ünnepek miatt: húsvét környékén nagyon sok tűzijátékot tartanak, de hagyományosan az egész nyár be van táblázva ezekben az országokban. Szinte minden városnak megvan a saját szentje, akit éppen ünnepelnek, és majdnem minden ilyen rendezvényen van tűzijáték.

– Merre tart a szakma jelenleg?

– Nagy fantáziát látok a zenés tűzijátékban, amit inkább hívnék piro-musicalnek, mert annyira összhangban van a látvány a zenével, hogy minden egyes ütemet akár be lehet táblázni és lehet rá tűzijáték elemet lőni. Ez lehet hangos, csendes, fütyülős, recsegős, aztán a színekkel is nagyon jól lehet kombinálni. Személy szerint én leginkább ebbe az irányba próbálok elmenni.

– Valóban kell ide kreativitás…

– Egy-egy nagyobb eseményre az előkészület akár több hét is lehet, én találom ki látványtervet, a zenei programot, azt feltagolni, majd ahhoz válogatom a piacon éppen elérhető effekteket. Ez Magyarországon nem mindig egyszerű. Ahhoz kell igazán a kreativitás, hogy abból relatíve szűk termékpalettából, ami egy ilyen kis piacon elérhető, a lehető legjobbat lehessen kihozni.

– Szakmázzunk kicsit! Hogy osztályozhatóak a különböző effektek?

– Nagyon sok effektet neveznek el virágokról, növényekről. Például fűzfa, pünkösdi rózsa, krizantém, pálmafa. Minden importőr rendelkezik egy termékpalettával a különböző bombákról, bombettatelepekről, római gyertyákról és ezekből próbálom egy adott eseményre a nekem leginkább tetszőket összeválogatni.

– Hogy történik a vezérlés?

– Az egyszerűbb tűzijátékok kézi indítással, de elektronikusan működnek, azaz nyomkodjuk a gombokat, hogy melyik percben milyen effekt következik. A bonyolultabb zenés tűzijátékoknál mindezt emberi kézzel lehetetlen lenne megcsinálni. Saját fejlesztésű szoftverünk és indítórendszerünk van ehhez, amivel 50 milliszekundumos pontossággal tudunk tűzijátékot lőni zenére.

– Hány tűzijátékot tervezett eddig és melyek a kedvencei?

– 2015 óta vagyok a szakmában és azóta a nyaraim eléggé be vannak táblázva, ami több száz ilyen eseményt jelent. A kedvencem pedig májusban mohácsi Nepomuki-ünnep, amelynek tűzijátékát évtizedek óta a cégünk csinálja. A Duna közepéről tűzijátékot lőni mindig jó élmény, és vannak olyan effektek, amiket rá tudunk lőni a vízre például. Büszke vagyok arra, hogy amikor a pécsi felüljáróról lőttük a szilveszteri tűzijátékot és nagyon szeretem még a szigetvári Zrínyi-napok zárótűzijátékát. Ez utóbbi szintén jó, összetett munka.

– Mik a szakmai tervek a jövőre nézve?

– Nagy fantáziát látok a nemzetközi versenyzésben a kihívás miatt és az új dolgok tanulása, új emberek, importőrök megismerése, tehát a kapcsolatépítés miatt is.

– A gazdasági részére térve, rentábilis ez a tevékenység ma Magyarországon?

– Lehet úgyis csinálni, hogy az legyen. Ehhez segítség, ha jó háttere van az embernek. Cégünk 1993 óta foglalkozik ezzel, és amúgy éppen velem egyidős. Szerencsére megvan a jól kialakult megrendelői körünk. Ehhez szeretnék még hozzátenni a jövőben.

– A megrendelők pedig…

– Önkormányzatok, rendezvényszervező cégek, de sok esküvőre, születésnapra is keresnek minket.

Névjegy

Sör Kristóf 1993-ban született a baranyai vármegyeszékhelyen, 2013-ban végzett a pécsi Pollack Mihály Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium, pirotechnikusi végzettségét Budapesten szerezte meg 2015-ben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában