Beázás miatt zártak be

2023.10.05. 12:30

A Király utcába költözik a Csipkefa Gyermekkönyvtár

Szeptember 4-től bizonytalan időre bezárt a pécsi és Pécs-környéki családok körében is közkedvelt, a távolsági buszvégállomás közelében működő Csipkefa Gyermekkönyvtár. Mindennek okáról és az intézmény az további sorsának alakulásáról a Csorba Győző Könyvtár (CSGYK) igazgatója számolt be lapunknak.

Balikó Gergely

Forrás: Csorba Győző Könyvtár

Miszler Tamás a Dunántúli Napló megkeresésére elmondta: a mintegy 40 éves épületben ázást tapasztaltak, feltehetően több helyen is csőtörés történt, ezért az egész ingatlant több helyen – a padlózatot és a falakat is beleértve – szét kellene bontani, hogy a könyvtár a jövőben is tudjon működni. Mint megjegyezte, az épületben korábban csak apróbb munkálatokat végeztek el, teljeskörűen nem újították fel a négy évtized alatt.

Ezért – folytatta – az a döntés született a pécsi önkormányzat és CSGYK részéről, hogy a gyermekkönyvtár a Belvárosi Fiókkönyvtárba fog költözni, ahol majd egy magasabb színvonalú szolgáltatással fog újra nyitni várhatóan 2024 folyamán – emelte ki. „Meg vagyok győződve róla, hogy jó helyre költözik a Csipkefa Gyermekkönyvtár” – fogalmazott a igazgató, aki utalt rá, hogy a két helyszín közötti távolságot, akár iskoláscsoportok akár gyalog is megtehetik néhány perc alatt.

A költözéshez azonban a Király utca 9. szám alatt működő intézményben is felújítási munkák elvégzése szükséges. A Belvárosi Fiókkönyvtár így egy „ökoszemléletű zöld könyvtári funkcióval fog megújulni” – ismertette az igazgató. Miszler Tamás kitért arra is, hogy ott a jövőben ökotudatos programokat terveznek tartani gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. A tervek szerint Király utcai épület udvarát is felújítják továbbá az épület jelenleg nem használt tereit is hasznosítják.

Az igazgató a Dunántúli Napló kérdésére válaszolva közölte, hogy a Bajcsy-Zsilinszky utcai telehelyen lévő könyvállomány nem sérült a vizesedés miatt, ugyanakkor azt mindenképpen el kell költöztetni, mivel hosszútávon a penészesedés veszélye fennáll, és azt szeretnék elkerülni.

Arról, hogy mindennek milyen anyagi vonzatai vannak Miszler Tamás egyelőre nem tudott beszámolni, mondván, még csak most készülnek a felújítás tervei, amiket még majd az önkormányzatnak is jóvá kell hagynia. Az igazgató utalt rá, hogy a Bajcsy-Zsilinszky utcai üzletsoron található régi telephelyet várhatóan átadják a Pécsi Vagyonhasznosító Nzrt.-nek., ahol később döntenek annak további sorsáról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!