Ez komoly lesz

2023.10.20. 11:35

Sötétségbe borul Pécs városa november 4-én

Egy nem mindennapi esemény készülődik Pécsen, ami garantáltan megdobogtatja a “fekete szíveket” – november 4-én a városban három darkpop zenekar ad koncertet. A pécsi Pixelplants és az Anqaa mellett a nemzetközi színtéren is elismert Black Nail Cabaret (BNC) is a billentyűk közé csap az Amper Klubban a „Phases – Popzenék a Hold árnyékos oldaláról” című est során.

Mohay Réka

– Már régóta terveztünk egy tematikus darkpop estet, mert azt gondoljuk, sok „sötét szívű” zenekedvelő él Pécsen – mondta lapunknak az ötletgazda Pixelplants zenekar frontembere, Dézsi-Kocsis Viktória.

A „darkpop” egy zenei stílus, amely a popzene sötétebb, melankolikusabb irányzatát jelenti. Gyakran ötvözi a pop zenére jellemző dallamokat és számok könnyedességét a sötétebb hangulatú szövegekkel és hangzással.

– Bár egy underground műfajról beszélünk, azt vettük észre a korábbi koncertjeink során, a szintén pécsi, hasonló stílusvilágban alkotó Anqaa zenekarral együtt, hogy nagy érdeklődés mutatkozik ez iránt a városban is. Így történ, hogy álmodtunk egy nagyot, és elhívtuk egy közös tematikus programra a nemzetközi szinten is igen népszerű Black Nail Cabaret (BNC) formációt, akik nagy örömünkre azonnal igent mondtak – tette hozzá.

– A stílus rajongói gyakran azok közül kerülnek ki, akik a Depeche Mode dallamain nőttek fel, s számukra óriási élmény, hogy vannak még zenekarok, akik ezt fel tudják idézni. Ugyanakkor a fiatalabb korosztályból is egyre többen szeretik meg ezt az irányzatot, ugyanis, bár a tematika, a hangzás- és a színpadi látványvilág, ezzel együtt a jelmez és a smink is sötétebb tónusokat képvisel, a dallamok ma is fogyasztható, pörgős, dinamikus, elektronikus popzeneként csendülnek fel, a 80-as évek szintipop és synthwave irányzatából is táplálkozva

 – magyarázta a Pixelplants frontembere, aki azt ígéri, garantáltan táncolható, élménydús dallamokkal várják e kevésbé ismert, ám Pécsen is meghatározó zenei stílus képviselői a vendégeket az Amper Klubban. A kapunyitásra 20 órakor kerül sor, majd az Anqaa kezdi a koncertet 21-től, őket követi a Pixelplants, végül pedig a BNC lép színpadra, 23 óra tájban. A zenekarok után két DJ, szovjet és sæd folytatják a muzsikát.

Röviden a fellépőkről:

  • Az Anqaa egy fiatal, pécsi hölgyekből álló trió, amely 2021-ben alakult, ének, szintetizátor, basszus és elektronika keveredik, sötét elektropop stílusban, a világűr fantáziája által ihletett dallamokkal.
  • A 2014-ben megalakult Pixelplants pécsi darkpop formáció, zenei megoldásaiban egyszerre kívánják megragadni a múltat és a jövőt, összekapcsolva a 80-as évek new wave-jét és a 2000-es évek modern elektronikáit.
  • A BNC egy magyar dark pop duó, amely 2008-ban alakult, 2010-es debütálása óta rendszeresen játszik hazai színpadokon és Európa-szerte. Főképp a drámai színpadi jelenlétükről ismertek, ahol alkalmanként vendég-művészeket, táncosokat és saját kezűleg készített jelmezeket is bevetnek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!