Múltidéző

2023.10.28. 17:30

Szent István jobbjával érkezett a béke (galéria)

Ötven év után először 1988 októberének utolsó napjaiban járt Pécsen a Szent Jobb.

Mohay Réka

Fotó: Laufer László

Ezrek várakoztak a gyárvárosi templomnál, hogy elsőként pillantsák meg Szent István király ereklyéjét, amely Budapestről, a Szent István bazilikából érkezett a Magyar Nemzeti Bank páncélautóján. Az eseményről a Dunántúli Napló több oldalon keresztül számolt be, Laufer László fotóriporterünk lencséjén keresztül pedig ezúttal ismét megidézhetjük az izgatottságban és ünnepi meghatottságban zajló látogatás pillanatait. 

Már egyre kevesebben emlékeznek arra az érzésre, amit ez jelenthetett, de a fényképek talán segítenek némileg felidézni az eseményt. 

Bár egyre több film és írásos dokumentáció lát napvilágot az 1945 utáni eseményekről, aki nem élte át az egyházüldözés szó szerint véres évtizedeit – köztük e sorok írója is – , az nehezen képzeli el, mi játszódhatott le azokban a családokban, akik rejtegetni kényszerültek hitüket, akiket a testi-lelki és társadalmi terror még fokozottabban sújtott, csupán azért, mert vallásosak voltak, s azt a fellélegzést is, amit a Szent Jobb látogatása hozhatott el. 

Az ereklye érkezése 1988-ban, a rendszerváltás kapujában, mintegy fényt gyújtván a sötétben, előrejelezte, hogy az erőszakos elnyomás és a kommunista rendszer hatalma meggyengült, s lehetővé tette az egyház és a civil társadalom újabb szerepvállalását a közéletben. István király ereklyéje szimbolikus erővel tért vissza az államalapító király által létrehozott egyházmegyébe, az őt több ízben is ábrázoló székesegyház falai közé, ahol István a szentély apszisában Krisztus, Szűz Mária, Péter, illetve Pál apostolok mellett kapott méltó helyet az arannyal és áhitattal átitatott freskón.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában