Ünneplőbe öltöztetjük a lelkünket

2023.10.08. 20:00

Színes évad elé néz az Escargo szobaszínház

Hogyan költöztethető a nappalinkba a színész? Vagy inkább mi költözzünk a színház nappalijába? Ha már ott vagyunk, akad némi harapnivaló is, épp ahogy vendégül látnánk mi is másokat. Alapi Tóth Zoltánt kérdeztük az Escargo régi-új arcáról és szót ejtettünk a kultúra és a gasztronómia kapcsolódásáról.

Borsos Zsanett

- Az Escargo Szobaszínház nevében kiegészül a gasztrotér kifejezéssel. Hogy jön össze a kettő?

- Ez egy 15-17 éves fejlődési ív. Diák- és egyetemi színjátszó körökből jött létre kezdetben a színház. Ennek 2007-ben lett a neve Escargo Hajója Színházi és Nevelési Szövetkezet. Közben az Eck Imre Alapfokú Művészeti Iskolával kiegészültünk, majd 3 éve megnyitottuk a szobaszínházunkat. Ha visszagondolunk a görög színházra vagy az ókori Rómára, a kultúra része az étkezés. Nem egy adott előadást árulunk, a vendég egy élményt vásárol. Mi ezt azzal toldjuk meg, hogy nyitunk a színház mellé egy bisztro- és gasztroteret.

- Hogy kell ezt elképzelni az előadásokhoz kapcsolva?

- A néző háromnegyed órával az előadás előtt érkezik, s olyan jegyet is tud választani, hogy ő egy pohár bort ihat vagy akár vacsorát is fogyaszthat. Ezt abban a térben tudja megtenni, ahol majd az előadás is látható. Kicsit felkészül, ünneplőbe öltözteti a lelkét egy étellel vagy kávéházi hangulattal, mire elindul az előadás. Azt az élményt adjuk meg, ami az ember alapvető gondolkodásában is ott van, hiszen mikor színházba megyünk, akkor is előtte vagy utána beülünk vacsorázni vagy inni egyet. Itt egy komplett élménycsomagot kínálunk, miközben egy olyan unikális dologgá tesszük az egészet, hogy az alkotó maga ott marad köztünk, tudunk vele beszélgetni. Nem kell a Kodály Központ hátuljához menni és várni, hogy tudjunk egy közös képet készíteni. 

- Mi adja a szobaszínház varázsát?

- Nem egy kisszobáról beszélünk, ez egy 100 négyzetméteres tér. Úgy van berendezve, mint egy kávézó. Mintha egy kis kamaraszínházi térben lennénk, csak nincs klasszikus nézőtér. Érezzük a színész vibrálását, ott van mellettünk. Akár általunk vagy velünk is történik, hisz van, amikor a nézőt is megszólítjuk, aki alakíthatja a műsort. Van egy családias jellege, olyan mintha az otthonunkban lenne az előadás. Általában csoportokban érkeznek a vendégeink, vannak visszatérő nézők is és nagyon jó a hangulat. A varázslat a közvetlenségéből fakad. Azt lehet megélni, hogy én is része vagyok a megszülető műnek. Vagy így, vagy úgy.

- Mit várhatunk a közeljövőben?

- Nagyon színes lesz az évad. Lesznek zenés estek, saját előadások és vendégjátékok is. A zenés estek közül néhány inkább szerzői est, lesz akivel sütizni fogunk, de a pálinka is előkerül. Szerintem fontos, és ez is ilyen gasztroteres küldetés, hogy a pálinkával nem a kerítést szaggatjuk, hanem a lelket építjük. Decemberben lesz a Bully vagy nem buli előadásunk, ami egy fontos, aktuális témát dolgoz fel. Azt a fajta bántalmazást, ami a szellemet és a lelket célozza meg. Folytatódik az Apa, anya, én. Majd lesz egy másik címe, egyelőre 2.0 néven fut. Érkezik A kisherceg című előadás Vecsei H. Miklós előadásában, illetve jön az egyik legnépszerűbb estünk, A kisgömböc, ami egy böllérest. Egy különleges produkciót is várunk, ami kicsit színház, kicsit zene, Beck Zoltán és Szűcs Krisztián Másnap című Cseh Tamás műsora. Májusban pedig majd a kis világunk kiköltözik kicsit a kávézóba illetve a szabadba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában