Bama.hu videó

2023.11.03. 15:20

A piros köpenyes lány a nagyváros dzsungelében bolyong - videó

„És máig is élnek” – Európai Grimm-illusztrációk címen nyílik kiállítás november 7-én a Csorba Győző Könyvtár (Tudásközpont) első emeleti Hírlapolvasó részén. A tárlat e hónap 15-éig szemlélhető meg, amely az Internationale Jugendbibliothek és a Goethe-Institut Budapest vándorkiállítása.

Czeczon Enikő

A kép illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Rawpixel.com

A legtöbbször lefordított német nyelvű műnek számít Jacob és Wilhelm Grimm Gyermek- és család meséi, amelynek újabb és újabb kiadásai jelennek meg évről-évre világszerte.

A kiállítás azt mutatja be, hogy a Grimm testvérek szövegeit, a német kultúra ikonjait hogyan jelenítik meg, értelmezik, aktualizálják Európa más országaiban saját képi tradíciók mentén - olvasható a tárlat leírásában.

Tizenhárom ország illusztrátorai alkottak saját képeket a mesékről, így láthatjuk Piroskát a nagyváros dzsungelében (Roberto Innocenti), Jancsi és Juliskát képregényben bolyongani (Sophia Martineck) , vagy épp a brémai muzsikusokat alakítják a munka világára vonatkozó példázattá (Claudia Palmarucci).

A kiállítás öt állomáson keresztül a mesék jellemző cselekményelemeit és elbeszélési struktúráit követi nyomon: (1) a főszereplő útnak indul, (2) követjük útján (3) egy próbatételig, mely lehet kísértés, fenyegetettség, vagy épp a száműzetés magánya, (4) amin aztán felülkerekedik (5) és története boldog véget ér. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában