Tudatos véletlen

2023.11.07. 18:30

A selyem ezernyi árnyalata tárul fel

A selyem és annak ezernyi arca áll a középpontban a november 8-án, az Alma Galériában megnyíló legújabb kiállításon.

Czeczon Enikő

Forrás: Alma Galéria Facebook oldal

Ezért sem meglepő, hogy a tárlat A selyem ezernyi arca címet viseli, amelynek keretében Melegh Andrea alkotásai lesznek láthatók. A művész és a selyem tizenöt évvel ezelőtt került közelebbi kapcsolatba, és azóta is ízlelgeti és fedezi fel ezt az anyagot.

A selyemfestés nem egy új keletű dolog. Kínában több ezer éves ősi hagyományról van szó, amelyet a selyemhernyó-tenyésztés egyik eredményeképpen született meg. A kínaiak leggyakrabban tájképeket, madarakat, virágokat, bambuszokat és portrékat alkottak erre a kényes, de gyönyörű anyagra.

A tárlat látogatóinak elsőre úgy tűnhet, hogy milyen könnyen elsajátítható ez a technika. Ahogyan Melegh Andrea bemutatkozó szövegében fogalmazott a „tudatos véletlen” újra és újra létrehozása mögött sok évnyi kísérletezés rejlik. A hozzá fordulóknak mindig elmondja, hogy türelem, tapasztalat és alázat szükségeltetik ahhoz, hogy valaki a selyem festésére adja a fejét. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában