Tarolnak

2023.11.01. 17:30

Országos elismeréseket kapott a pécsi Csirkefej előadás

Tavaly decemberben mutatták be másodszor a Pécsi Harmadik Színházban a teátrum életében kimondottan ikonikusnak számító Csirkefej előadást, az 1988-as, első premiert követően ismét Vincze János által rendezve. A darab tavaly óta több szakmai elismerésben részesült, köztük fővárosi kritikusok figyelmét is felkeltve.

Mohay Réka

– Örvendetes, hogy egy-egy vidéki színházi előadás a fővárosi kritikusok figyelmét is felkelti. Szakmai körökben a Pécsi Harmadik Színház tavaly decemberi Csirkefej-bemutatója váltott ki komoly érdeklődést, és születtek ezzel kapcsolatosan büszkeségre okot adó méltatások, értékelések, rangsorolások – tudtuk meg a teátrumtól.

1988-ban Vincze János vezette színház Spiró György drámájának színrevitelével alapozta meg máig ható országos hírnevét és elismertségét. Az előadás számos nemzetközi fesztiválon bemutatkozott, s kapott szakmai elismeréseket. 

Ezt követően Vincze János 2022 végén ismét színpadra állította a Csirkefejet, amelyről a kritikusok ezúttal is elismeréssel szóltak az elmúlt időszakban. 

– A rendezőt az a gondolatkör foglalkoztatta amit ez a dráma megdöbbentő erővel mutat föl, ami társadalmunkban az eldurvult érintkezési viszonyok mögött van: a lélektelenséget, a magányt, az öntudathiányt, a szeretetéhséget; az emberi lét hiánybetegségeit – hangsúlyozták a produkció újbóli színrevitelével kapcsolatban.

Az országos szintű sikert a Színikritikusok Díját odaítélő szakemberek véleménye is megerősíti, akik három kategóriában is rangos díjra jelölték. Mint a Pécsi Harmadik Színház lapunkat értesítette, több mint 90 bemutató megtekintése után Gabnai Katalin Vincze János rendezését a legjobb független színházi előadás, Bacskó Tündét a legjobb női főszereplő, László Csabát a legjobb férfi mellékszereplő kategóriájába sorolta; Nánay István – aki az 1988-as Csirkefej előadásról is elismerően írt – jelölőlistájára a legjobb női főszereplő kategóriában Bacskó Tünde ugyancsak felkerült a Vénasszony szerepében nyújtott alakítása révén.

Az előadás jelentőségét kiemelte az a budapesti szerzőpáros is, akiknek tollából nemrég napvilágot látott a Pécsi Harmadik Színház történetét Vincze János rendezői életművén keresztül bemutató könyv. Cseh Andrea Izabella és Farkas Éva az általuk gondozott színházi weboldalon tették közzé 2022/2023-as évadértékelésüket, s ebben a legjobb független színházi előadások közé emelték a Csirkefej előadást, Tamás Éva alakítását pedig a legjobb női mellékszereplők sorában említik. 

Spiró György megrendítő története legközelebb november 7-én elevenedik meg a teátrum nagyszínpadán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában