Velence Európa Las Vegasa

2023.12.26. 11:30

Casanova csúcsra járatta az összes lehetőséget, főként a nők és a szerencsejáték terén

Eros Ramazzotti és az olasz könnyűzene lökte Bárkányi Noémit Olaszország karjaiba. Elsajátította a nyelvet, ami egy olyan ablakot tárt fel, amelyet azóta sem lehet, és nem is szeretne becsukni az írónő. Itália lett a szenvedélye, amelyből megszületett az olaszorszagrol.hu weboldal, valamint két könyv is.

Czeczon Enikő

Fotó: Kállai Márta/Scolar Kiadó

Ciao, Itália! a címe Bárkányi Noémi 2022-ben megjelent első könyvének, amelyben ötven érdekesség olvasható a csizma alakú országról.

– Az olaszorszagrol.hu egy tíz éve futó projektem. Ezer cikk született az oldalra mindenféle olaszos témában, és szerencsére bőven van iránta érdeklődés – mesélte a szerző. – Amikor pedig összegyűlt számos anyag, akkor gondoltam arra, hogy milyen jó lenne, hogyha ebből valamilyen kézzelfogható, színes-szagos, fotókkal megspékelt kiadvány születhetne.

Így kezdődött a könyvírás Bárkányi Noémi életében, és első kötetére le is csapott a Scolar Kiadó, hogy aztán egy élénk sárga színű, figyelemfelhívó borítóval a könyvesboltok polcaira kerüljön. Nem telt el sok idő, és 2023-ban megjelent a sorozat második kötete Ciao, Velence! címen.

– Több oka is van annak, hogy Velencére esett a választásom 

– avatott be minket a szerző. – Az egyik, hogy többször jártam már Velencében, és nagy hatást gyakorolt rám a város, a másik pedig sok, a témában olvasott könyv. Az egyik ilyen Roger Crowley Kalmárköztársaság című kötete, amely Velence történelmének nyolcszáz évét meséli el.

 

A Ciao, Velence! csak egy évszázadot mutat meg a város életéből. A kötetben olvasható történetek az 1700-as évekből származnak, ami egy nagyon izgalmas periódusa volt Velencének.

– Ez az időszak tulajdonképpen a Velencei Köztársaság utolsó évszázada, amikorra a város elveszítette korábbi gazdasági és politikai jelentőségét Európában. Az ekkori világkereskedelmi piacon betöltött szerepe már egyáltalán nem volt összehasonlítható a régi időkkel. Ezért az emberek sokkal inkább arra koncentráltak, hogy élvezzék az életet, bulizzanak, szórakozzanak. Tulajdonképpen így lett az 1700-as évekre Velence Európa Las Vegasa. A komplett európai nemesség ide járt mulatni – mesélte a szerző.

Az akkori Velence egyik legizgalmasabb alakja Casanova volt, így mindenképpen be kellett, hogy kerüljön a kötetbe.

– Ő abszolút csúcsra járatta az összes lehetőséget, ami abban a században elérhető volt, főként a nők és a szerencsejáték terén. Mindenki mosolyogva szokta emlegetni, pedig ő azért mai szemmel nézve egy elég negatív karakter volt

 – mondta Bárkányi Noémi.

A kötetben szó esik még a macskákról, hiszen igen különleges kapcsolata van a városnak a cicákkal, valamint az Oroszlános Palotáról, azaz a mai Peggy Guggenheim gyűjteményről, amit mindenkinek jó szívvel ajánl az írónő egy velencei utazás programjaként.

Beszélgetésünk végén megemlítettük a Frankfurti Nemzetközi Könyvfesztivált, ahol Bárkányi Noémi a Ciao, Itália! című kötettel is képviseltette magát.

– Ezen az eseményen tulajdonképpen az összes európai kiadó részt vesz, hogy át tudják tekinteni egymás kínálatát, és el tudják dönteni, hogy az érdekesebb kötetekből szeretnék-e valamelyiket a saját országukban is megjelentetni – informált minket a szerző. – Nagyon boldog voltam, amikor megtudtam, hogy a Scolar Kiadó bemutatja ott az én könyvemet is, hiszen elég korlátozott azon kötetek száma, amit egy-egy kiadó prezentálni tud ezen az eseményen. Azért volt ez különösen nagy dolog számomra, mert első könyves szerzőként kaptam lehetőséget a Ciao, Itáliával ezen a rangos eseményen való megjelenésre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában