52 érzéki film

2023.12.15. 21:45

Felkavaró és nyugtalanító lett a pécsi író új könyve

Összesen 28 – ezen sorok írója ennyit látott abból az 52-ből, amit Lichter Péter új könyvébe érzékinek titulál. Nem sok, de talán nem is kevés – az viszont biztos, hogy a maradékból többis felkerült a megnézendők listájára.

Bama.hu

A könyvborító is beszédes lett

Lichter Péter, a pécsi bölcsészkar Filmtudományi és Vizuális Tanulmányok Tanszékének adjunktusa az elmúlt években több hasonló összeállítást is jegyzett (pl. 52 kultfilm, 52 hátborzongató film). A címekben közös 52-es szám nyilván arra utal, hogy nézzünk meg minden héten egyet, s akkor egy év múlva már igen felvértezettek leszünk egy későbbi beszélgetéshez.

A mostani összeállítás nagyon különleges. A hivatalos ismertető pontosan fogalmaz. „Mitől lesz egy film érzéki? Elsőre talán azt gondolnánk, hogy mindenekelőtt az izzó erotikától vagy a szenvedélyes romantikától, pedig a fogalom ennél jóval gazdagabb. A film érzékisége tulajdonképpen a mozgókép esszenciáját jelenti: azt a különleges képességét, amellyel érzékeinket elvarázsolja és tudatunkat hipnotizálja, vagyis amellyel megteremti a moziélmény semmihez sem fogható, zsigeri tapasztalatát. Ez a gyűjtemény arra vállalkozik, hogy a korábbi „52-es könyvek”-hez hasonlóan szubjektív módon mutassa be a filmnyelvben rejlő érzékiség széles spektrumát, a pszichedelikus absztrakt filmektől a látványos akcióorgiákon és gótikus horrorokon át az erotikus filmekig.”

Összességében tehát egy igen különleges könyvvel van dolgunk – merthogy a Fekete hattyút simán értjük, de mit keres itt a Jesse James meggyilkolása? Okés a Parfüm, de az új Mad Max biztos, hogy ide való? Rengeteg ilyen kérdés jön majd – és bizony mindegyikre megkapjuk a választ. Ha elolvassuk ezt a könyvet, jól szórakozunk, de még még annál is nagyobb lesz az élmény, ha szépen, sorban meg is nézzük mindegyik filmet, s utána újraolvassuk az elemzéseket. Na, akkor lesz majd igazán nagy a megdöbbenés, a ráismerés, az elcsodálkozás!

Lichter Péter: 52 érzéki film

Scolar Kiadó, 2023.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában