Folyamatosan szépül a templom

2023.12.23. 19:15

Kiállítással bővül a máriakéméndi kegyhely

Kiállítással bővül a máriakéméndi kegyhely a jövő évben, amelyhez a múzeumi tablók már el is készültek. Biki Endre Gábor templomgondnok beszámolója szerint hamarosan a vitrinek gyártása is megkezdődik.

Wald Kata

– A tablók elkészítéséhez a kátolyi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat 100 ezer forinttal járult hozzá, a fennmaradó mintegy 34 ezer forint finanszírozását pedig a Máriakéméndi Kegytemplomért Baráti Kör vállalta

 – közölte a templomgondnok. A máriakéméndi kegyhely folyamatosan szépül. A legutóbbi fejlesztés eredményeként a sekrestye feletti egykori oratóriumból egy kiállítóteret hoztak létre azzal a céllal, hogy ott egyháztörténeti kiállítás nyíljon, a kegyhely történetének, illetve különféle kegytárgyaknak a bemutatásával. Tavasszal felvezették a helyiségbe az áramot, kifestették, majd a templom sekrestyéjének kültéri falára egy mozgásérzékelős lámpát is felszereltek. 

A villanyszerelés munkálatait a Máriakéméndi Német Önkormányzat finanszírozta. Ezt követően a kiállítótér padlózatának fugázására és festésére került sor, amelynek költségét a Monyoródi Önkormányzat vállalta. 
A sekrestye feletti, sokáig lomtárként használt teremben jövő évtől a templom története lesz majd megismerhető, a kezdetektől napjainkig, szöveges tablókon és régi fotókon keresztül, valamint Petri György néhai plébános hagyatékának berendezésével. A hamarosan elkészülő múzeumi vitrinekbe kerülő kiállítás anyagának gyűjtése már évekkel ezelőtt megkezdődött, az új emlékszobában most ezek a tárgyak méltó helyre kerülhetnek. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!