Ne aludjunk el haraggal!

2023.12.18. 07:00

Ötvenedik házassági évfordulót ünnepeltek a pécsi zsinagógában - galéria

Grósz Gábor és Judit 50 esztendeje fogadtak örök hűséget egymásnak a pécsi zsinagógában. Ezt a szép, kerek évfordulót ünnepelték december 17-én délután ugyanitt, családjaik, barátaik és a hitközség tagjainak körében, az eredeti, esküvői baldachin, a hüpe alatt. Az egybegyűltek örömmel köszöntötték a boldog párt: mazel tov!

Mohay Réka

Judit és Gábor mindenképp a zsinagógában szeretett volna ünnepelni, ezt a vágyukat örömmel teljesítette a Pécsi Zsidó Hitközség Goldmann Tamás vezetésével, illetve Schönberger András főrabbi közreműködésével. A házasok örömében osztozva jelentek meg a december 17-én tartott ünnepségen rokonaik, szeretteik, illetve a Pécsi Zsidó Hitközség tagjai is.
Ötven év nem kevés, s minden élettörténet más, az örök­ifjú pártól mégis megkérdeztük, ők mit tartanak a hosszú házasság titkának? 

A válaszon nem is kellett sokáig morfondírozniuk. 

– Az egyik alapvető számunkra az volt, hogy mindig tudjunk kompromisszumokat kötni. Olyan kompromisszumokat, amelyek áthidalják a mindennapi feszültséggel, napi problémákkal járó gondokat. A másik nagyon fontos dolog pedig az, hogy soha nem fekszünk le haraggal este. Ha bármilyen formában a nap során összetűzésbe kerültünk, este lefekvéskor mindig megoldottuk, hogy kibéküljünk – tudtuk meg a házaspártól.

– Mind a ketten a zsidó valláshoz kötődünk, és itt, a pécsi zsinagóga falai között kötöttük meg ötven évvel ezelőtt is a házasságunkat, ráadásul ugyanezen baldachin alatt, amelyet a mai ünnepre is felállítottunk. 

– Mindenképp adódott számunkra a dolog, hogy ma is itt ünnepeljünk – fogalmazott Grósz Gábor, akik feleségével, Judittal újult erővel folytatják közös életüket a történtek után.

Az ünnep során Schönberger András főrabbi is köszöntötte a házasokat. Mint megtudtuk, a borral való áldás számos szertartás része, a megszentelés egyik módját jelenti, így ez a momentum itt is megjelent.

– A négy oldalán nyitott baldachin, amelyet hüpének nevezünk, az együttélés, együttlakás, tulajdonképp a közös ház szimbólumaként értelmezhető – mondta el a jelkép kapcsán a főrabbi. A hüpét növényi levelekkel, fehér virágokkal varázsolták díszessé az ünnepi alkalomra.

A hitközség egyik termében kis vendégséggel is várták az egybegyűlteket, ahol minden rokon és barát gratulációját („mazel tov!”) szeretettel fogadta Judit és Gábor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában