Egy ismeretlen ölelkező pár

2023.12.27. 10:00

Talán ez a legnépszerűbb poszter a kollégiumokban Pekingtől Bostonig

A két ünnep közötti időszak első napján, azaz december 27-én egy angol dokumentumfilmet is vetíteni fog a pécsi Apolló Mozi, amely a Klimt: Csók címet viseli.

Czeczon Enikő

A kép illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Mr.Music

Gustav Klimt Csók című alkotása nagyon népszerű, s talán ez a festmény a világ legismertebb és legtöbbször reprodukált műve. Ahogy a film leírásában szerepel, talán ez a legnépszerűbb poszter a diákkollégiumok falán Pekingtől Bostonig.  

A Csók 1908 körül Bécsben született, egy ismeretlen ölelkező párt ábrázol – a szuggesztív kép megszületése után azonnal megigézte a nézőket titokzatosságával, érzékiségével és káprázatos anyagaival.

De mi áll a festmény vonzereje mögött? Ki volt az alkotó? A dokumentumfilmben ezekre is keresik a választ, miközben a festmény alapos tanulmányozása a valódi arany, a díszítő minták, a szimbolizmus és a forrongó erotika során a készítők elkalauzolják a nézőt a századfordulós Bécsbe, amikor egy új világ ütközött össze a régivel, és küzdött egymással. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában