Fotókiállítás nyílt

2024.01.12. 12:30

Az Ormánság rejtőzködő kincsei Mánfai György szemével

Mánfai György fotóművész ormánsági természetfotóiból nyílt kiállítás a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság emeleti folyosógalériáján a napokban.

Balikó Gergely

Fotó: JGI/Tom Grill

A vízügy tájékoztatása szerint Mánfai György 266 természetfotója megtalálható a Rejtőzködő kincsek – Ormánság című kötetében, benne a rejtőzködő, vagy éppen látványos kincsekkel, s az Ormánság néprajzi értékeitől az itt elérhető helytörténeti gyűjteményeken át a természeti környezetig-, a vízrajztól a növény- és állatvilágig.

Mint hozzátették, a kiállítás címében jelzett rejtőzködő kincsek mögé „egy látványos, nem rejtőzködő fejlesztés, egy országos beruházás” – a Tájhasználat-váltás az Ormánságban – is beékelődött: a 2022-ben elkészül Ős-Dráva projekt.

A vízügy ismertetése szerint azóta az Ős-Dráva területe ezzel a vízgazdálkodási szempontból is jelentős beruházással bővült összesen 572,14 km2-en, azaz 57.214 hektáron, 45 település közigazgatási területét érintve. Beszámoltak róla, hogy Mánfai György fotóművész előszeretettel járja ezt a vidéket, s készíti szebbnél-szebb fotóit az Ormánságban, az Ős-Dráva projekt területén.

Mánfai György 1983 óta tagja a Mecseki Fotóklubnak, amelynek sokáig vezetőségi tagja is volt. 1993 óta tagja a Magyar Fotóművészek Szövetségének. 1990-ben Párizsban a Nemzetközi Fotóművészek Szövetsége (FIAP) a „Fényképezés művésze” címet (AFIAP), majd ugyanitt 1993-ban a FIAP a „Fényképezés kiválósága” (EFIAP) címet adományozta számára. 1994-ben elsőként nyert Nagygyörgy Sándor-díjat. 1990-ben és 1993-ban Nívódíjban részesült. 2014-ben Ő kapta meg elsőként Pécs Megyei Jogú Város Zsolnay Vilmos díját. Hazai és külföldi fesztiválokon, szalonokon, pályázatokon több mint 100 díjat nyert. Fotóit 19 országban állították ki. Képei megtalálhatók a hazai és nemzetközi fotómúzeum archívumaiban vagy számos kötetben, albumban is. Elsősorban a teremtett világ gyönyörűségeit fotografálja, de az ókori történelem iránt is előszeretettel érdeklődik – olvasható a vízügy közösségi oldalán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!