Feltámasztották a Weather Reportot

2024.01.23. 13:20

Egy hely, ahol élőben és olcsón elérhetők a jazz világsztárjai

Nincs kiemelkedő nemzetközi jazzprogram a Kodály Központ első féléves műsortervében. Azért zavaró ez, mert a pandémia előtti években tavasszal rendszeresen olyan sztárok adtak itt koncertet, mint Pat Metheny, Al Di Meola, Mike Stern, vagy Jan Garbarek. Sőt volt egy időben kétnapos jazzfesztivál is ugyancsak nemzetközi sztárokkal, melynek a hagyományait még a POTE Aulában  teremtették meg, olyan nevekkel, mint a Matt Bianco, John McLaughlin, vagy például Jean-Luc Ponty, Stanley Clarke és többek mellett Billy Cobham is.

Mészáros B. Endre

A Metronóm Jazz Klub az E78-ba elhozza a legjobb hazai jazzújdonságokat, a fiatal magyar tehetségeket, de külföldi jazzmuzsikus mostanában csak akkor vetődik Pécsre, ha valamelyik magyar csapat elhozza vendégfellépőként.

Mondják, hogy a jazz rétegműfaj, de azért az elgondolkodtató, hogy korábban a nagy nemzetközi nevekre megtelt mindig a Kodály Központ, ugyanakkor a jazz rétegzene mivolta miatt sokkal olcsóbban lehetett a műfaj világszintű élmezőnyének legjobbjait idehívni.

Így viszont nem marad más, mint Budapestre utazni egy jó koncertért – a MüPA-ban, a MOM Központban, az Erkel Színházban rendszeresen rendeznek világsztárokkal hangversenyeket. A hétvégén viszont felfedeztem egy pénztárcakímélőbb változatot, mely a műfaj sajátosságait is tökéletesen kihasználja. A Budapest Music Centerben jártam az Opus Jazz Clubban, ahol a Helbock Austrian Syndicate osztrák kvintett lépett fel. Először is érdemes pár szót szólni a helyről. Telitalálat ez a kétszintes klub a jazzjátékra, mert másfél száz ember ül félszáz asztalnál, ehet-ihat a zene közben, és senki nincs messzebb a színpadtól tíz méternél. Szóval megvan a klubhangulat, közvetlenül és kivetítőn is látni a játékot, s ott lüktet a zene mindenkinek a vérében (az csak hab a tortán, hogy egészen korrekt árak mellett zajlik minden, a fogyasztást és a belépőket is beleértve). Szóval kívánni sem lehet különb helyet egy szolid zenés vacsorához.

Ami a Helbock Austrian Syndicate-et illeti, ez volt a Budapest Music Center és az Osztrák Kulturális Fórum j(A)zz! sorozatának századik előadása, vagyis a 10 éve működő zeneközpontban évente tíz ilyen osztrák jazzkoncertet szerveznek. Érdemes végigböngészni a műsorfüzetet, valóban pazar itt folyamatosan a nemzetközi kínálat, sőt a hazai is. Egy nappal korábban például a pécsi Szabó Dániel trió volt itt a fellépő, de jön még e hónapban amerikai jazzgitáros, francia-angol-dán jazzcsapat is, valamint itt ünneplik különleges kortárs hangversennyel a pécsi Vidovszky László és Eötvös Péter 80. születésnapját.

A Helbock Austrian Syndicate-ról tudni kell, hogy a legnagyobb osztrák jazzmuzsikus, Joe Zawinul zenéjének megidézésére jött létre. Vezetője, David Hellbock maga is szintetizátorokon (egy rockos hangzásún, egy hanfgeffekteket gyártón és egy mindenes billentyűs hangszeren) játszik. Zawinul fő bandáját, a legendás fúziós jazzt játszó Weather Reportot is megidézték, a vonatzakatolós hangzást produkáló igen erős ritmusszekcióval ( Raphael Preuschl - bassgitár, Matheus Jardim - dob, Claudio Spieler - ütőhangszerek), de valójában a Zawinul Syndicate zenekar szintetizátorra épülő rockos hangzása jelentette az alapot, David Helbock szólóival. A háttérben pedig besegített Peter Madsen zongorán, aki a leghíresebb amerikai jazz-zenészekkel muzsikált együtt. Szóval úgyis fogalmazhatnánk, a Weather Report aktualizált változata szólt, és a rockos számokkal nem is volt gond. Ami viszont nekem kevésbé jött be, azok a lírai szintetizátoros futamok, melyek leginkább relaxációs zenére emlékeztettek, ráadásul túlzottan populárisan. Viszont az est egyértelműen bebizonyította számomra, hogy érdemes ide minőségi időtöltést betervezni, mert  kiváló tapaszokat eszegetve jóféle szekszárdi, villányi és etyeki borokkal nyakon öntve hallgathatjuk az ügyeletes európai és tengerentúli jazzsztárokat.

Budapest, BMC Opus Jazz Club, január 20.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában