Igaz történet

2024.01.30. 10:00

Elszakították a fiút szüleitől, mert tilos volt katolikus gyermeket nevelniük a zsidóknak

Január 30-án egy olasz történelmi film is szerepel az Apolló Mozi műsorán. Az alkotás az Elrabolták címet viseli és délután 5 órakor vetítik. A világ legrangosabb filmfesztiválján, a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon volt az alkotás világpremierje, amely megtörtént eseményt dolgoz fel.

Czeczon Enikő

A kép illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: CravenA

A történet 1851-ben kezdődik Bolognában, ahol megszületett Edgardo Mortara, egy zsidó család hatodik gyermeke. A születést követően néhány hónappal a gyermek súlyosan megbetegedett, és az állapota nem javult. A család keresztény szolgálója pedig abban a hitben volt, hogy a gyermek haldoklik, ezért megkereszteltette a csecsemőt titokban, hogy tiszta lélekkel mehessen a túlvilágra a kisfiú. 

A gyermek azonban felgyógyult, évekkel később pedig a keresztelés ténye kiderült. Viszont az akkori korban katolikus gyerek nevelése a zsidó családokban tiltott volt, ezért IX. Pius Pápa intézkedett: a fiút elvették a családtól, és a Vatikánban nevelkedett tovább. A szülők azonban igyekeztek mindent elkövetni, hogy visszakapják gyermeküket. 

Ez az esemény az akkori időben az egyik legnagyobb világszenzáció volt, még I. Ferenc József és III. Napóleon is közbenjárt a gyerek és a családja érdekében, bár eredménytelenül.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában