Kultúra

2024.01.06. 20:00

Hoppál Péter: fontos helyi vonatkozások a magyar-török évadban

A Pannon Filharmonikusok gálakoncertet ad az idei magyar-török évad törökországi megnyitóján Ankarában és annak előestéjén Isztambulban is, valamint Pécs és vélhetően Szigetvár is programhelyszíne lesz az évadnak – tudta meg a Dunántúli Napló Hoppál Pétertől, a programsorozat megvalósításáért felelős kormánybiztostól.

Balikó Gergely

Fotó: Löffler Péter

A kormánypárti politikus felidézte, hogy 2024 a közös magyar-török kulturális évad esztendője, amelyet tavaly december 18-án nyitottak meg a fővárosi Művészetek Palotájában egy látványos, színgazdag gála keretében. Azért éppen akkor, mert 1923. december 18-án írta alá az új török köztársaság Magyarországgal a diplomáciai együttműködést, tehát százéves a diplomáciai kapocs a két ország között – emlékeztetett. 

Először egy teljes évadban 
Ennek nyomán – folytatta –hazánk történetében először Magyarország egy teljes kulturális évadot valósít meg Törökországban, a török fél pedig ezzel egy időben Magyarországon teszi ugyanezt. 
Mindkét programelemben megjelenik Baranya és Pécs is. A Kulturális és Innovációs Minisztérium magyar-török évad megvalósításáért felelős kormánybiztosság a célországban megvalósítandó magyar programok tekintetében elsősorban a nemzeti intézményekre támaszkodik. 

Nyilván sok-sok műfajban szeretnénk megjelenni 

– mondta hozzátéve, hogy a programok között lesz képzőművészet, tánc, zene és sportprogram is. 

Száz programmal megyünk 
Szavai szerint a magyar kultúra napjához kapcsolódva, január 22-ével nyitják meg azt a mintegy száz programot, amely a magyar kultúrát mutatja be Törökországban. 
Mindennek pécsi vonatkozása van – derült ki a kormánybiztos szavaiból –, hogy a megnyitó január 21-i előestéjén Isztambulban, majd másnap a török fővárosban, Ankarában tartandó egy-egy nagy gálahangversenyen a pécsi Pannon Filharmonikusok lép majd fel, új karmesterük, Keselyák Gergely vezényletével, tartalmas előadással, kiváló szólistákat is felvonultatva. 

Bartók török munkássága 
Az ünnepi repertoárban pedig annak a Bartók Bélának a művei szerepelnek, aki az 1930-as években Törökországban népzenegyűjtő körúton járt. Bartók akkori vendéglátója, Ahmed Adnan Saygun (1907–1991) török zeneszerző, zenetudós és zenei szakíró volt, akinek művei a világhírű magyar zeneszerző művei mellett fognak felcsendülni mindkét gálán – ismertette a kormánypárti politikus. 
Mint hangsúlyozta, az évad kapcsán egy másik fontos pécsi érték, a Zsolnay porcelán is megjelenik. Hoppál Péter azt mondta: tárgyalásokat folytatnak arról, hogy a keleti díszítőkincset a Zsolnay-örökségbe integráló ornamentikákat egy kiállítás keretében bemutathassák Törökországban. A tárlat az év második felében nyílhat. 

Zsolnay az ajándékok között 
A kormánybiztos kitért arra is, hogy a Zsolnay-ajándéktárgyak is megtalálhatóak a protokollajándékok körében. 

Nagyon nagy értékű és szép Zsolnay kerámiákat fognak a török protokollvendégek kapni 

– vetítette előre Hoppál Péter. Ilyen formában a baranyai örökség kinti megmutatása biztosított. 
A török kulturális évad magyarországi helyszínei közé a magyar fél kiajánlotta a török kulturális és turisztikai tárca, valamint budapesti török nagykövetség részére a baranyai helyszíneket is. Úgy tűnik, hogy a helyszínbejárás sikerrel járt – értékelt Hoppál Péter, aki találkozott a vármegyeszékhelyen az ebből a célból tartózkodó török nagykövettel, C. Gülşen Karanis Ekşioğluval. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában