Még két hétig

2024.01.06. 20:12

Ötvösművész tárlata várja a látogatókat a kápolnában

Wald Kata

Még két hétig, január 14-ig látható Báta és Bátaszék után Pécsett, a székesegyház Jézus Szíve kápolnájában Serbakow Tibor Szent Eligius-díjas pécsi ötvösművész munkásságát bemutató, december elején megnyílt kiállítás. 
 

– A pécsi tárlat, amely lezárása egy háromrészes kiállítássorozatnak, elsősorban a művész pécsi székesegyházban található ötvösmunkáit állítja középpontba. A kiállítás koncepciója, hogy nemcsak az elkészült műveket kívánja bemutatni, hanem azt a szellemi-alkotói folyamatot is, amelyben megszületik egy-egy alkotás

 – emelte ki ajánlójában a Pécsi Egyházmegye. 
 

– Serbakow Tibor 1989-ben végzett a Magyar Iparművészeti Főiskolán, később a Janus Pannonius Tudományegyetem Zene és Vizuális Művészetek Kara Szobrászat tanszékének lett művésztanára, majd pedig maga is mestertanulmányokat végzett szobrászat szakon. A római katolikus templomok számára készített alkotásai a hagyományos ötvöstechnikák tiszteletét, valamint a részletek aprólékos kidolgozását tükrözik 

– fogalmazott a Pécsi Egyházmegye. 


– Serbakow Tibor számos egyéni és csoportos kiállítás résztvevője, alkotásai egyaránt megtalálhatók közgyűjteményekben és templomokban is. A bátai Szent Vér kegyhely ereklyetartója mellett a művész nevéhez fűződik a bátai bazilika liturgikus terének, így az oltár és a papi székek megtervezése is. Ötvösmunkái és alkotásai megtalálhatók Pécs több templomában, köztük a székesegyházban, Vásárosdombó és Magyarszék templomaiban, de a Veszprémi Érsekség és a Kaposvári Egyházmegye templomait is gazdagítják – részletezte a Pécsi Egyházmegye. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában