Igaz történet

2024.02.17. 10:30

A londoni bróker 669 zsidó gyermeket mentett meg a nácik elől

A 86 éves Anthony Hopkins egy új filmmel jelentkezett, amely az Egy élet címet viseli, és február 17-én a pécsi Apolló Mozi és a Cinema City is vetíti.

Czeczon Enikő

Forrás: Getty Images logo

Fotó: David Livingston

Az alkotás egy igaz történetet dolgoz fel, méghozzá Sir Nicholas “Nicky” Winton, az ifjú londoni bróker életét követhetjük nyomon, aki a második világháború alatt 669 zsidó gyermeket mentett meg a nácik elől a csehszlovákiai menekültek ügyével foglalkozó brit bizottság munkatársaival, Trevor Chadwickkel és Doreen Warrinerrel. Winton 1939 decemberében látogatott Prágába, ahol a nácik felemelkedése fenyegetett és olyan német és osztrák családokkal találkozott, akik elborzasztó körülmények között éltek. A fiatalember és két társa verseny futott az idővel, hogy minél több gyereket kimenthessenek a lezárások előtt. Ötven évvel később, azonban Winton-t még mindig kísértetett azon gyermekek kétséges sorsa, akiket nem sikerült biztonságban Angliába juttatniuk. Ostorozta magát, hogy nem sikerült még több gyereket megmentenie. Egy nap azonban megkereste a BBC, és élő televíziós műsorban meglepetésszerűen összehozta az immáron felnőtt túlélőkkel. Ez az alkalom pedig segített a férfinak végre valahára megbékélnie a bűntudattal és bánkódással, ami öt évtizeden át emésztette. Ezt a történetet dolgozza fel az Egy élet című alkotás.

A pécsi Apolló Mozi február 17-én egyszer – 19:30 –, míg a Cinema City négyszer – 13:00; 15:20; 17:40; 20:00 – vetíti az alkotást. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában