Bama.hu videó

2024.02.09. 12:00

A Nyúltól búcsúztak, a Sárkányt várták (videó és galéria)

Czeczon Enikő

Fotó: Laufer László

A téli napforduló utáni második újholdkor ünneplik a kínai holdújévet, amelyet a tavaszünnepének is szoktak nevezni. Ez a 2024-es évben február 10-ére esik, amikor is beköszönt a Sárkány Éve. Ezen jeles ünnep alkalmából a PTE ETK Hagyományos Kínai Orvoslás Konfuciusz Intézete február 8-án tartotta meg holdújév ünnepségét a Tudásközpontban. Az eseményen az intézet diákjai, oktatói, valamint a PTE kínai hallgatói adtak kulturális műsort.  

A holdújév a kínaiaknak olyan, mint egy egybegyúrt szilveszter és karácsony. Ez a legnagyobb ünnep számukra, ami a család egyesüléséről szól. Ilyenkor náluk mindenki hazautazik a nagyvárosokból vidékre a családhoz. Sok családban évente ez az egy alkalom van, amikor mindenki együtt van

  informált minket Köves Kitti, az intézet titkársági koordinátora. Magyarországon ennek az ünnepségnek a megtartása azt a célt szolgálja, hogy a kínai kultúrát, a kínai ünnepeket megismertessük a helyiekkel.  

Az eseményre érkezőket már az ajtóban édességgel várták a kínai hallgatók, majd elkezdődtek a műsorok. Hanfu tradicionális kínai ruha bemutatóval vette kezdetét az ünnepség, amelyet Tai Chi bemutató követett, majd egy kínai hallgató zenei előadása nyűgözte le a közönséget, aki egy kucseng nevű hangszeren játszott, ami egy kínai húros, pengetős hangszer. De tartottak kung-fu bemutatót is, és tombolasorsolásra is sor került. 

Azonban mielőtt elkezdődött volna az ünneplés az intézet magyar igazgatója, dr. Betlehem József köszöntötte a vendégeket, majd a kínai igazgató, dr. Wang Zhijiang boldog Sárkány Évét, sok sikert és szerencsét kívánt mindenkinek a 2024-es esztendőre. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában