Meg is vitatják a látottakat

2024.02.11. 07:00

Baranyában is igen népszerűek az ingyenes filmklubalkalmak

Baranyából is többen csatlakoztak az országos filmklubhálózathoz, amely a Nemzeti Filmintézet és a Nemzeti Művelődési Intézet jóvoltából indult. Országosan száznyolcvan településen tekinthetnek meg ingyenesen klasszikus és kortárs mai filmeket az érdeklődők a művelődési házakban. Baranyában eddig tíz település kapcsolódott be, a helyi szervezőket kérdeztük a tapasztalataikról.

Mohay Réka

Elsők között kapott a lehetőségen Rózsafa, ahol már több alkalommal is volt ingyenesen látogatható, a magyar filmeket szélesebb körben megismertető lehetőség. 

Konczosné Gál Andrea közművelődési szakember elmondta, a tízalkalmas vetítéssorozathoz kapcsolódóan film­klubvezetői képzést is kínált a filmintézet, amelyen ő is részt vett, hogy minél interaktívabban és élményszerűbben moderálhassa a programokat. 

– Huszonöt régi klasszikus és huszonöt modern magyar film közül válogathatunk, nálunk eddig a Csinibaba, a Nagykarácsony és a Toldi animációs film aratott sikert. Ez utóbbihoz a gyerekekkel kvízjátékszerű foglalkozást is kapcsoltunk, a Kahoot alkalmazás segítségével válaszolhattak a látottakhoz kötődő kérdésekre

 – mesélte Konczosné Gál Andrea.

Hozzátette, a legfontosabb szempont, hogy be kell vonni a résztvevőket a filmek kiválasztásába, így sokkal szívesebben lesznek jelen az újabb alkalmakon. 

Hasonlóról számolt be Bartalovics Gabriella a kárászi Rónai István Közösségi Házból. Elmondta, a lakosság véleményét előzetesen kikérik a soron következő film kapcsán, szavazhatnak, mit nézzenek legközelebb. 

– Eddig abszolút pozitívak a tapasztalatok, s az is előnyt jelent, hogy ha már a támogatott lehetőség során kialakul egy összetartó, filmklubos közösség, a későbbiekben könnyebben folytathatjuk a programokat önerőből, további ötletekkel

 – hangsúlyozta Bartalovics Gabriella. 

Rózsafa mellett az eddig ismert bekapcsolódó települések rendre a komlói járáshoz tartoznak: a már említett Kárász, Szárász, Hegyhátmaróc, Szászvár, Bikal, Egyházaskozár, Oroszló, Tófű és maga a járásszékhely, Komló. 

Ezzel kapcsolatban megkerestük Komló polgármesterét, Polics Józsefet is.

– Mindig mondom, hogy Komló a kultúra fővárosa!

 – kezdte vidáman. Hozzátette, a szeptemberben megnyílt Kaptár Művelődési Központot igyekszenek minél színvonalasabb kulturális élményekkel megtölteni.  – Jómagam is részt vettem az első alkalmon, amely egy fantasztikus film köré szerveződött, legalább százan voltak rá kíváncsiak. Az országos kezdeményezés fontos eleme az is, hogy a vetítések után a filmről közös beszélgetés induljon, erre nyílt lehetőség nálunk is – tette hozzá Polics József. 

Aranyos László, a Kaptár intézményvezetője elárulta, elsőként Törőcsik Mari utolsó filmjét, a 2017-es, elgondolkodtató Aurora Borealis – Északi fény című Mészáros Márta alkotást tekintette meg a komlói közösség. Ez lehetőséget adott a gondolatébresztő közös feldolgozásra. Itt is bevonják a nézőket a következő film kiválasztásába, a klub alkalmak végén szavazólapon jelezhetik a szervezők által felajánlott lehetőségek közül a számukra legvonzóbbat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!