Összművészeti terveket is sző a kamarazenekar

2024.02.07. 17:30

Innovatív formációban játszik a pécsi származású gordonkaművész, Donáczi Cseperke

Mohay Réka

Fotó: Sepsi Botond

A pécsi származású csellista, Donáczi Cseperke új kamarazenei formációban erősíti a magyar zenei élet palettáját. A Trio Opus One névre keresztelt együttesben szívesen foglalkoznak ritkán játszott művekkel, illetve a kortárs zene mindhárom tag életének szerves része. Innovatív zenei ötleteiket társművészetekkel színesítik, például improvizációs színházzal. Folyamatosan bővülő repertoárjuk már most átöleli a zenetörténetet a klasszikustól a 20. századig. 2023-ban kezdeti lépéseik során már bekerültek a Talentum Hungaricum programjába Balázs János mentorálása alá. A trió tagjai Maryia Trepashka (hegedű), Donáczi Cseperke (cselló) és Kepes Olivér (zongora).

Volt már koncertjük a Zeneakadémia Solti termében, illetve további versenyeken, fesztiválokon és kurzusokon való részvételt terveznek.

– Mindhárman komfortosabban érezzük magunkat kamara formációban és abszolút támogatjuk egymást ezen kívül is

 – fogalmazta meg Donáczi Cseperke. – Február 15-én lesz a Cziffra Fesztivál keretein belül koncertünk a budapesti Ötpacsirta szalonban. Áprilisban pedig meghívást kaptunk, a stockholmi magyar nagykövetségre játszani – tette hozzá a fiatal művész.

Hozzátette, szövik egy további, interdiszciplináris projekt ötletét is, mely során az improvizációs színház műfajában jeleskedő Momentán Társulattal közösen szeretnének koncertsorozatot létrehozni.

Donáczi Cseperke Pécsen kezdte gordonka tanulását, majd a budapesti Bartók Béla Konzervatóriumba jelentkezett Kardosné Kemény Krisztina tanárnőhöz. Felvételt nyert a New York állambeli Bard College egyetemre és a Liszt Ferenc Zeneakadémiára. Tanulmányait itthon, Onczay Csaba osztályában folytatta. Több zenekarban is kisegített, mint a Liszt Ferenc Kamarazenekar, Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Budapest Sound Collective, Székesfehérvári Alba Regia Szimfonikus Zenekar.

Megnyerte a Nemzeti Tehetség Központ Talentum Hungaricum mentorprogramját, nemzetközi szaktekintélyekkel dolgozott hangversenyeken, mesterkurzusokon, a Fesztivál Akadémián és Olaszországban is. A Popper Csellóverseny döntőse, a Medici Nemzetközi Zenei Verseny 3. helyezettje.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában