Szigetvárkönyvek

2024.03.21. 19:15

Újabb kötet jelent meg Szigetvár ostromáról

Tóth Viktória

Forrás: MW

Fotó: Kállai Márton

Harc Közép-Európáért - Szigetvár ostroma, Nagy Szulejmán és Zrínyi Miklós halála (1566) címmel jelent meg a Szigetvárkönyvek sorozat legújabb kötete, melyet dr. Fodor Pál Széchenyi-díjas magyar turkológus, történész professzor szerkesztett. Március 27-én 17.30-kor kezdődik a könyvbemutató a Szigetvári Zrínyi Vár, dr. Hóvári János termében. Fodor Pállal Salamon Ferenc várkapitány, és Varga Zoltán, a Szigetvári Várbaráti Kör elnöke beszélget majd. A belépés díjtalan.

A könyv a 2016. szeptember 6 és 9 között Pécsen és Szigetváron rendezett nem­zetközi konferencia előadásaiból összeállított angol nyelvű tanulmánykötet magyar fordítása. A tudományos konferenciát Szigetvár 1566. évi ostromának, illetve I. Szulejmán szultán és Zrínyi Miklós halálának 450. évfordulója kapcsán rendezték az oszmán, a Habsburg és a magyar történelem szakértői közreműködésével. A kötet ajánlója alapján a szerzői szerettek volna teljes képet adni a sorsdöntő év eseményeiről, a korszak hatalmi poltikájáról és birodalomépítéseiről, valamint az ostromhoz és a két főhős halálához vezető útról. Illetve bemutatni valamennyi korabeli szereplő szempontjait és érdekeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában