Költészet napja

2024.04.11. 16:40

A kiskassai könyvtárban szavalták a gyerekek a verseket

Április 11-én a Költészet napja alkalmából a Kiskassai Tudás Koronája Könyvtárban az Újpetrei Általános Iskola 1. osztályos növendékei mondtak verseket.

Bama.hu

Veszprémi Istvánné, Kiskassa polgármestere köszöntötte a meghívott vendégeket. Elmondta, hogy minden évben megtartják a Költészet napját a településen. Örömmel vette, hogy az Újpetrei Általános Iskola partner volt ebben.

Erdélyi Alexandra Kiskassai lakos aktív résztvevője és segítője a kulturális programoknak, szintén köszöntötte a résztvevőket és a versek fontosságáról beszélt az egybegyűlteknek: „Ha kimondom azt a szót, hogy vers, akkor minden bizonnyal már mindannyian tudjátok mire kell gondolni. Valószínűleg már az óvodában is találkoztatok versekkel. A vers az, ami többnyire rímel, általában versszakokból áll. A verseket tanuljátok az iskolában és sokszor mondjátok, szavaljátok ünnepségeken.

Szinte nincs is olyan ünnep, amihez ne lehetne az adott alkalomhoz illő verset találni. Ugyanez igaz az évszakokra, napszakokra, érzésekre. Mintha az egész világ versbe lenne szedve.

Na de feltettétek-e már valaha a kérdést magatoknak, hogy mi is valójában a vers? Mi igazából a lényege? Erre a kérdésre a választ egyszer úgy fogalmaztam meg magamnak, hogy az írás, (vagyis az irodalom, a versek) betűtestet öltött lélek. Ez a megfogalmazás elsőre picit bonyolultnak tűnhet, de valójában nagyon egyszerű a dolog. A versek szavakba öntött érzések, gondolatok, eszközök, amelyek segítségével megmutathatjuk, hogy mi van a lelkünkben, átadhatunk valamit a világnak, hatást gyakorolhatunk másokra. Ha mondjuk egyszerűen a hétköznapi beszédben azt mondjuk, hogy nagyon szeretem az anyukámat, az nagyon szép. Ugyanez rímekbe szedve elmondva  - édesanyám drága kincs, a világon párja... - talán még szebb, még inkább meg tudja érinteni az ember lelkét.

A szavaknak óriási erejük van, a rímek pedig még inkább fel tudják ezt erősíteni. És ha megfigyelitek, olyan, mintha nem csak a verseknek, az egész világnak lenne egy ritmusa, egy lüktetése. A szívünk dobogásától kezdve, a madarak énekén át, a vonatok zakatolásáig tényleg mindennek megvan a maga ritmusa."

Az érdeklődők hallhattak  Nemes Nagy Ágnes, Gazdag Erzsi, Weöres Sándor, Csoóri Sándor verseiből egy csokorra valót. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában