Bama.hu videó

2024.04.10. 17:00

A könyvtárbusz az olvasás örömét szállítja a vidéki kistelepülésekre

Április 7-én Zengővárkonyban jártunk, ahová délelőtt 11 órakor környékén begördült a Csorba Győző Könyvtár kettes számú könyvtárbusza. A település lakói szépen sorjában érkeztek is a könyvtárbuszhoz, hogy leadják kiolvasott köteteiket és újakat kölcsönözzenek.

Czeczon Enikő

Verőfényes napsütésben érkeztünk Zengővárkonyba a Gyöngyösbokréta Óvoda melletti buszmegállóba, ahol már leparkolt, és megkezdte működését a kettes számú könyvtárbusz, ami tizedik születésnapját ünnepelte idén, hiszen március 27-én adták át a CSGYK kollégáinak, és az átadó után néhány nappal már szolgálatba is állt.  

Könyvtárbusz: az olvasás örömét szállítják
Könyvtárbusz: az olvasás örömét szállítják

Már tíz éve úton a kettes számú könyvtárbusz. A csapat sok élménnyel gazdagodott

Ez nem kis idő, így sok ezerkilométer, szolgáltatási nap, olvasó, közösségi esemény, konferencia és kaland áll mind a jármű és annak csapata mögött, akik mindig kitartó lelkesedéssel végzik munkájukat, és örömet csempésznek a könyvtár nélküli kistelepülés lakóinak életébe.  

A helyszínen beszélgettünk a csapat tagjaival, Somogyi Krisztinával, Nagy Lászlóval és Molnár Ferenccel, akik elmesélték, hogy a 2014-es átadást követően még 28 településre járt ki a busz, de ma már 33-ra, a helyszíneken pedig általában másfél órát szoktak eltölteni, de néha ez átszokott csúszni két órába is, mert nagyon sokan érkeznek, hogy újabb könyveket kölcsönözzenek.  

Azonban a könyvtárbusz nemcsak a könyvekről szól, számos más programmal is megörvendeztetik a vidéki településen élőket. Kézműves foglalkozásokat szerveznek, társasjátékokat próbálhatnak ki a gyerek és a felnőttek egyaránt, de papírszínház előadással és szabadulószobával is szoktak készülni.

A kettes számú könyvtárbusz csapatával a tapasztalatokról, és az élményekről is beszéltünk, akik elmondták, hogy jó látni, hogy van igény a kistelepüléseken a jelenlétükre, arra, hogy az olvasás örömét elvigyék hozzájuk. De ez a lakóknak igazából nemcsak az olvasásról szól, hanem a szórakozásról és a kapcsolattartásról is, hiszen vannak olyanok, akik csak itt tudnak találkozni és beszélgetni.  

Nem szabad elmennünk szó nélkül amellett sem, hogy a segítségnyújtás egy igen fontos része a könyvtárbuszosok életében, amellyel kapcsolatban elmondták, hogy a segítségükkel volt olyan, aki lediplomázott, hiszen az adott hallgató helyben nem jutott hozzá a szükséges könyvekhez, amit végül rajtuk keresztül igényelt meg a Tudásközpontból, mindemellett pedig segítenek az időseknek is ügyeik intézésében.  

Míg ott voltunk sorjában jöttek az emberek gyalog vagy kerékpárral, hogy igénybe vegyék a könyvtárbusz szolgáltatást. Az egyik olvasó elmondta, hogy a szülei már nagyon régóta igénybe veszik a busz nyújtotta lehetőségeket, és egy éve már ő is jár, mert szeret olvasni, viszont nagyon megemelkedtek a könyvek árai, így már csak nagyon ritkán vásárol új kötet. A könyvtárbusz viszont lehetőség biztosít számára, hogy új olvasmányélményekkel gazdagodjon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában