Felejthetetlen élményt ígérnek

2024.05.23. 12:00

Jubileumát ünnepli a Komlói Amatőr Színházi Találkozó

Jubileumot ünnepel idén a Komlói Amatőr Színházi Találkozó - immár tizedik alkalommal rendezik meg a Kárpát-medence legnagyobb magyar nyelvű amatőr színházi seregszemléjét. A színházi előadások mellett grandiózus off-programok kínálnak felejthetetlen élményt a közönségnek.

Wald Kata

Forrás: KASZT

Idén is négy napon át Komló az amatőr színjátszás fővárosává válik – május 30-án kezdődik az immár tizedik Komlói Amatőr Színházi Találkozó (KASZT). 

– Jubileumhoz érkezünk, az elmúlt tíz év eredményes és sikeres volt: ma már Komlót minőségjelzőként használják a nem hivatásos színtársulatok éves szakmai találkozója kapcsán

 – méltatta a rendezvényt Hoppál Péter, a térség országgyűlési képviselője, a KASZT programját bemutató szerdai sajtótájékoztatóján. – Komlón, a Kárpát-medencei amatőr magyar nyelvű színjátszás megtalálja a szakmai fórumát és a közönségét egyaránt – a KASZT egy olyan színházi fesztivál, ahol a komlói közönség telt házzal jutalmazza a seregszemére érkező társulatokat. A fesztivál a legrangosabb szakmai megmérettetések között szerepel, és Komló a legjobb házigazda – hangsúlyozta a képviselő. 

Polics József, a város polgármestere a sajtótájékoztatón kiemelte, a Komló mindig is vezető szerepet töltött be a térség kulturális életében, megyei jogú városokat megszégyenítő rendezvénysorozatokat tudhat magáénak a település. – Büszkeség, hogy két alulról jövő kezdeményezés is gyökeret vert a városban, és virágzik: az egyik a Komlói Nemzetközi Kolbásztöltő Fesztivál, ami egy helyi egyesület ötlete nyomán indult, és fejlődött meghatározó gasztronómiai rendezvénnyé, ahogy a KASZT is hasonló pályát futott be, a Súgólyuk Egyesület elnöke, Fajcsi Ferenc ötletgazda – a fesztivál házigazdája - terveiből kiindulva – tette hozzá a polgármester. 

A fesztivál programját Pataki András, Jászai-díjas rendező, a fesztivál igazgatója ismertette. Eszerint a tizedik KASZT-on tíz versenyprogramot láthat a közönség. Május 30-án, csütörtökön a 17 órakor kezdődő ünnepélyes megnyitót követően a komlói Súgólyuk Színház előadásával indul a seregszemle. A négy nap során két pécsi, két székesfehérvári társulat produkcióját láthatja majd a közönség, ezen kívül érkeznek színjátszó csoportok Körmendről, Bajáról, Pápáról, valamint két határon túli együttes is képviselteti magát, Lendváról és Bácskertesről.

A jubileum kapcsán a KASZT elmúlt tíz évét felvázoló könyv is készül, amelynek bemutatójára a fesztivál megnyitóján kerül sor. 

Mint Pataki András kiemelte, világszínvonalú off-programok kísérik a rendezvényt: május 31-én, pénteken 21 órakor a világ legjobb ütőseként számon tartott Horváth Kornél, Kossuth- díjas ütőhangszerművész, és Orosz Zoltán harmonikaművész „Repülő kezek" című koncertje garantál felejthetetlen élményt a közönségnek. A nyitónapon, május 30-án Másvilág, június 1-jén, szombaton délután SeHolNap koncert várja a 48-as téren az érdeklődőket, majd szombaton este Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák állnak színpadra. Június 2-án délben Huzella Péter muzsikál, a fesztivál zárásán pedig a hagyományoknak megfelelően idén is a Brass Line Band lép fel.

A színi előadásoknak a Kaptár és a Komlói Színház ad otthont, a szakmai beszélgetéseket a Közösségek Házában tartják. A rendezvényen minden előadás és koncert ingyenes.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában