Gördeszkák a galériában

2024.05.26. 14:12

Miként váltak a sporteszköz rajongójává világhírű művészek és hírességek?

Mi az ami összekapcsolja Andy Warholt, Victor Vasarelyvel és az AC/DC együttessel? Azt hiszem nem sokan találnák ki,  hogy a görkorcsolya a közös nevező, mert nevezettek vagy megihlettek gördülő deszkákat, vagy a görkorit felhasználták alkotói munkájukban.

Mészáros B. Endre

Forrás: pixabay

Hogy mi módon lehet köztük párhuzamot vonni, arra is választ ad az a kiállítás, mely május 24-én délelőtt nyílt meg a Pécsi Galériában (Széchenyi tér 10.). Art of skate a címe a nemzetközi összeállításnak, mely először 2022-ben Párizsban volt látható és igen jól sikerült, mert másfél hónap alatt több mint ötvenezren voltak rá kíváncsiak. 

Hogy mit láthatunk a nemzetközi kiállításon? Többek között a gördeszkázás történetét, kulturális hatásait, művészeti kapcsolatait. No és gyakorló tini görkorisok éppúgy élvezhetik, mint a művészetbarát idősebbek, mert bemutatnak itt dizájnolt deszkákat, underground relikviákat, magazinokat és plakátokat is a 1960-as évekből, mindenfélét, ami a gördeszkákkal összefüggésbe hozható. Amerikai pop-art és graffiti művészhírességek munkáiba gyűrűzött be a gördeszka, s kiállították az első gördeszka prototípust, valamint a tokiói olimpia amerikai gördeszkás versenymezét, továbbá a párizsi olimpia gördeszka futamának érmeit is.

Emellett rengeteg deszkásokkal kapcsolatos fotó látható, és a deszkázás magyarországi története is megelevenedik - ezeket a fotókat és eszközöket a Deák 17 Galéria Az utca nem játszótér című kiállításából kölcsönözte a szervező Zsolnay Örökségkezelő NKft. A gördeszkázásnak napjainkban már több százmillió hódolója van, 2021 óta pedig olimpiai sportág, a párizsi döntő például a Concorde téren lesz. Megtudhatjuk például hogy honnan és miért indult mindez az 1950-es években, s miként vált a barkácsolt eszközökből versenysport spéci szerelésekkel, a hogy csatlakozott ehhez zene és divat. A tárlat szeptember 15-ig látható.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában