Pécs

2018.02.20. 11:30

Színpadi balesetét követően újabb premierre készül a színésznő

Nem indult egyszerűen az új évad Darabont Mikold színésznőnek. Első gyermekével, a pár hónapos Ilonával várta az évkezdetet, aztán a Nóra darab premiere előtt súlyosan megsérült a színpadon. Most új bemutató következik Szép Ernő lírai komédiáiból, a férje rendezésében.

Mészáros B. Endre

– A kislány hogy viseli, hogy az édesanyja máris munkába állt?

– Csak a második bemutatóban kezdtem, és rengeteget segítséget kapunk. A szüleim azonnal jönnek Erdélyből, amikor hívom őket, és a férjem, Funk Iván szülei is sokszor leugranak Budapestről. Szerencsére Ilona igen nyugodt, jó természetű.

– Akkor derült égből a villámcsapás volt, hogy Ibsen: Nórájának a premiere előtt egy héttel megsérült a színpadon?

– Nem történt még soha olyan a pályafutásom során, hogy baleset miatt el kellett halasztani a bemutatót. Egy rossz lépés volt, aminek szalagszakadás lett az eredménye. Hát azt az egy hetet nem kívánom senkinek, amikor otthon feküdtem gipszben és ott kavargott minden az előadásból a fejemből.

– Túl van már rajta?

– Még gyógytornászhoz kellene járnom, de a most következő premier után muszáj lesz, mert a színpadi mozgásnál, vagy magas sarkú cipőben továbbra is fáj a lábam.

– Mostanában szinte mindig társadalmi kötelékeiből kitörni szándékozó nőt alakít. Az új darabban, Szép Ernő két egyfelvonásosában is ilyen a szerepe?

– A Kávécsarnok és a Tűzoltó két gyöngyszem, gyönyörűen megfogalmazott gondolatokkal. Olyan nőket alakítok, akik magányosak, nincs mellettük férfi. Ez az egyedüllét pedig hihetetlenül szépen, rendkívül elegánsan van megfogalmazva. Én nagyon élvezem mindkét karaktert, melyből az egyik egy kicsit tüzesebb, a másikban pedig több a keserűség.

– A férje rendezi. Nem hoz ez újabb gondokat?

– Egyáltalán nem, hiszen nem először történik meg, így volt például az Ivanovban és a Boldogtalanokban is. Másrészt ilyen jó próbafolyamatom talán még nem is volt. Egy szórakoztató jó csapat állt össze, alig várom velük a közös munkát.

– Saját lakást vettek Pécsett, úgy tűnik, hosszú távra berendezkedtek itt. Elégedett az életével?

– Nem vagyok az a típus, aki hanyatt dőlve élvezi a nyugalmat, rendszerint vannak kérdéseim és kételyeim. Ugyanakkor mindig akad olyan is, ami motivál. Azt például tudtam, hogy egy gyermek érkezése nagy boldogság, de elképzelésem sem volt arról az euforikus csodáról, amit a születése okozott és ami mindenre kihat, még a színházi munkámra is.

– Mi köti le, amikor kilép a színházból?

– Szeretünk beszélgetni a belvárosi vendéglők teraszain, és gyakran útba ejtjük a Tenkes csárdát is. Továbbá egész évben készülünk egy nagy utazásra, aztán a végén mindig Erdély lesz belőle, mert keveset tudok hazajutni, így a nyári szünet többnyire oda vezet. Iván már ismer felénk minden szép helyet, de most az jön, hogy: „Ilonának is látnia kell!”

Erdélyi alapok

Darabont Mikold 1979-ben született Szászrégenben. Mezőcsáváson járt általános iskolába, majd Marosvásárhelyen szerzett diplomát a Színművészeti Egyetemen. Ugyanitt a Tompa Mihály Színházban játszott négy éven át, s díjat nyert Kisvárdán a Határon Túliak Fesztiválján. Az erdélyi színésznőt Zayzon Zsolttal együtt Béres Attila rendező invitálta Pécsre. Mikold a Liliom Julijaként kezdett a PNSZ-ben, ez 13 éve történt, s azóta évről évre kiemelkedő főszerepeket kap itt, s begyűjtött már jó néhány elismerést. Férje Funk Iván rendező, kislányuk, Ilona nyolc hónapos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!