Modellezés

2018.01.25. 17:20

A múlt csodaszép, de jövője is van a sportágnak

Tavaly volt 60 éves a Pécsi Ércbányász Modellező Klub, amelynek három szakágban (autós, repülős, vitorláshajós) most 50 tagja van, mind férfi, de ez nem meglepő, mert ebben a sportágban másutt is csak elvétve akadnak a gyengébb nem képviselői.

Horváth L.

Persze Pécsett a hőskorban ennél a félszáznál többen, 100 felett voltak, de hol vannak már azok az  idők? Akkoriban a baranyai megyeszékhely modellezésben rangos versenyeket rendezett, világ- és Európa-bajnokságot (utóbbit többször is), és neves sportolói voltak, akik Magyarországot sikerrel képviselték.

Elég, ha csak arra gondolunk, hogy Vönöczky András hatszoros Eb-aranyérmes vitorláshajózásban, és ott van Dusa János, Kalkó Ede, Kassai Tibor, Kuti Imre, Markotai Tivadar, dr. Nyárády József, Rátkai Tamás, Szántó János és Szvacsek Ferenc, akik világ- és Euró­pa-bajnokságokon rendre dobogósok voltak. Mára a régi dicsőségből annyi maradt, hogy 2017-ben a sportegyesület Orfűn, a Pécsi tavon vb-házigazda volt, és ott ifj. Csóka László révén két ezüstöt szerzett, a körrepülős Mohai István – a legendás klubalapító, néhai Mohai István fia – rendszeresen rajthoz áll a világkupafutamokon, míg Szvacsek Ferenc a masters-Eb-n szerepelt kitűnően.

– Van jövője a sportágnak Pécsett is – kezdi Mohai, – de a sportág a rádióirányítású és elektromos modellek felé tolódik el. Abba az irányba, ahol a modellek alkotórészeit meglehet venni, és csak össze kell rakni, nem pedig mindent saját kézzel csinálni. A Pécsi Ércbányász Modellező Klub főleg versenyzéssel foglalkozik, nem pedig hobbimodellezéssel. Előbbi lenne az előre menekülés útja, csakhogy az sokba kerül. Csak egy példa rá: az én modellemet, amivel szerte a világban versenyzem, 2000 euróért lehet beszerezni, és csak egy évig bírja a strapát. Tavaly állami vagy önkormányzati támogatásban nem részesültünk, a versenyzést saját zsebből álljuk. Bevételeink az újmecsekaljai modellezőbázis területén lévő üzlethelyiségek bérbeadásából származnak.

Szerencsére a hírnevünk még a régi, sok megkeresésünk van különféle rendezvényekre, ezeken számunkra nullszaldós a részvételünk, és reklámnak sem rossz a meghívásoknak eleget tenni. A sportág elismerésének sokat jelentene, ha bekerülne az általános iskolai tanrendbe, amiről szó van, A Pécsi Ércbányász Modellező Klub – amelyek elnöke Bognár Zoltán, 2017 májusában választották meg – jövőre körpályás autós Európa-bajnokságot szeretne rendezni. Ezt állítólag a nemzetközi szövetség is támogatná, de hivatalos döntés még nincs az Eb-helyszínről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában