sport

2018.02.21. 14:09

Nehéz éveket feledtethet a most átadott tornacsarnok

Használatba vehették szerdán a központi költségvetési forrásból, egy korábbi raktárépületben kialakított, mintegy 800 négyzetméter alapterületű pécsi torna munkacsarnokot.

Szakács Miklós

Hosszú szervezés után szerdán a Verseny utcában átadták Pécs új, minden igényt kielégítő tornacsarnokát. A Nemzeti Sportközpontok által megépített létesítmény hosszú, ínséges időket adott át a múltnak a pécsi tornasport életében.

A PSN Zrt. Sportiskola tornászainak nem volt valami könnyű dolguk az utóbbi években, ha felkészülésről volt szó. Igazán a sportág sajátosságainak megfelelően kialakított edzéshelyük nem volt, így pedig elég mostoha körülmények között kellett edzeniük a sportolóknak. Ennek azonban most vége, tegnap ugyanis átadták azt az új termet, amit már kifejezetten a tornászokra szabtak a tervezés és kivitelezés során.

Már évekkel ezelőtt megálmodták ezt a termet, és végül a Nemzeti Sportközpontok valósította meg az építkezést, a Magyar Torna Szövetség pedig új tornaszerekkel szerelte azt fel. A Pécsi Sport Nonprofit Zrt. lesz a létesítmény üzemeltetője, és ahogyan azt Pécs polgármestere, Páva Zsolt a megnyitón elmondta, még nincs is vége a munkának, lesz ugyanis egy második üteme a beruházásnak, amelynek során sokkal gazdaságosabbá teszik majd a fenntartást, egy energetikai programot csinálnak meg, amely érinti az épület külső hőszigetelését, de napelemek, hőszivattyús fűtés és ledes égők is kerülnek az tornaterembe.

– A mi célunk az, hogy ahol régen magas szinten űzték a sportágat, oda visszavigyük a tornát, éppen ezért is esett Pécsre a választásunk, hiszen a város tornászai sokat küzdöttek azért, hogy a felszínen maradjanak és még így is képesek voltak eredményeket elérni – mondta el Magyar Zoltán, a nemzet sportolója, a Magyar Torna Szövetség elnöke. – Nagy örömünkre a nem kis nehézségeket jelentő üzemeltetést átvállalta a város és a PSN Zrt., ám a most kezdődő második ütemben lezajló energetikai fejlesztések hatására alig kell majd költeni a létesítményre, amely akár 250–300 gyermek sportolására is alkalmas lesz.

Vári Attila, az üzemeltető PSN Zrt. vezérigazgatója arról is szót ejtett az avatón, hogy bizony nem kis munkája volt eddig abban az edzőknek, szülőknek, hogy egyáltalán életben tudott maradni Pécsett a sportág.

– Egy hiánypótló létesítményt hoztunk tető alá Pécs városában, amely új jövőképet adhat a korábban méltatlan körülmények között készülő tornászok számára. Ám ezek a nehézségek sem a sportolókat, sem edzőiket, sem az őket támogató családokat nem rendítették meg, minden bizonnyal ezt a példátlan összefogást látta elnök úr is és ennek hatására épülhetett meg ez a nagyszerű létesítmény – mondta beszédében Vári.

A termet pedig azonnal birtokba is vették a PSN Zrt. tornászai, akik a megnyitó vendégeit egy látványos bemutatóval örvendeztették meg. Bízunk benne, hogy nagyon sok szép pécsi sportsiker alapja ez az új terem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában