Birkózás

2018.03.07. 13:00

A pécsi Szmolka Nikoletta U23-as ob-t nyert

A szurkolók húzták ki a betegségből.

Szakács M.

Nem mindennapi dolog az, hogy valaki már jócskán 20 éves kora után kezd el komolyabban foglalkozni a birkózással, ennek ellenére megnyeri az U23-as országos bajnokságot. Kicsit olyan amerikai filmes íze van a dolognak, mégsem kell elmennünk Hollywood-ig, hogy találkozzunk a történet főhősével, hiszen itt, Pécsett találhatjuk meg. Szmolka Nikoletta a sztori főszereplője, a PEAC alig 23 éves birkózója ugyanis a hétvégén aranyérmet szerzett a Pécsett megrendezett U23-as ob-n a hölgyek 76 kilós súlycsoportjában. És arról még nem is ejtettünk szót, hogy mindezt betegen vitte véghez.

– Az ob előtt két-három héttel megbetegedtem, és igazából a versenyre sem sikerült meggyógyulnom – ismerte el Szmolka, akinek az arcáról, betegség ide vagy oda, lehetetlen lett volna letörölni a mosolyt. – Persze azért bíztam benne, hogy sikerül egy szép eredményt elérnem, de utólag elmondhatom, hogy ebben azért nagy szerepe volt annak, hogy Pécsett volt az ob. Amikor szőnyegre léptem, óriási ováció fogadott, azt hiszem, a szurkolók húztak ki a betegségből.

Pécs egyébként először rendezhetett országos bajnokságot, a Nagy Norbert szakosztályi elnök által vezetett PEAC szervezésével pedig a hírek szerint nagyon elégedettek voltak a birkózószövetség illetékesei. Szmolka Nikoletta aranya így pedig a hab volt a tortán. Pedig pár éve nem is gondoltuk volna, hogy ebben a sportágban fog érmekért küzdeni.

– Én grapplingeztem korábban, a birkózás csak kiegészítő sport volt – mesélte a fiatal versenyző. – Bő egy éve kezdtem komolyabban foglalkozni vele. A PEAC vezetőedzőjével, Garamvölgyi Gáborral és a már évek óta velem foglalkozó Vörös Szilveszterrel hamar megtaláltam a közös hangot, és nagyon jól érzem magam ebben a közegben. Mivel ez olimpiai sportág, azért ahhoz hozzá kellett szoknom, hogy itt nehezebben jönnek a sikerek, de nagyon élvezem a birkózást. Hálás is vagyok Kuller Józsefnek, a megyei szövetség elnökének, hiszen rengeteget tett azért, hogy én csak a birkózásra tudjak összpontosítani.

Az aranyérem után valószínűleg azért csak gyorsabban jön majd rendbe a hetek óta meglévő nyavalya, Szmolka pedig nyugodtan készülhet a következő feladatokra. Szeretne ugyanis minél jobban szerepelni a soron következő nemzetközi válogató-versenyeken, de a fókuszban a májusban esedékes felnőtt ob van. Ott nagyon hasonló lesz a mezőny, mint most, az U23-asok között, bízhatunk tehát abban, hogy hamarosan újabb szép Szmolka-sikerekről számolhatunk be. Aztán majd persze jöhetnek a válogatott világversenyek is. Ki tudja, a korábbi grapplingesnek talán a következő olimpián már a birkózóprogram során szurkolhatunk.

Az ob pécsi versenyzőinek eredményei

Szmolka Nikoletta (76 kg): 1. Bak András (74 kg): 3. Dorner Ágoston (79 kg): 3. Lajsz Dominik (97 kg): 3. Dirnóczi Bálint (61 kg): 5. Hódosi Norbert (74 kg): 5. Szintén részt vett még az országos bajnokságon Kende Lóránt (74 kg), Kádár Előd (97 kg).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában