kosárlabda

2020.04.05. 14:52

Tizenöt éve (is) tarolt hazai porondon a MiZo-PVSK

Tizenöt évvel ezelőtt, 2005 tavaszán „triplázott” utoljára Pécs legendás női kosárlabdacsapata, a MiZo-PVSK. Iványiéknak ugyan nem jött össze az újabb érem az Euroliga négyes döntőjében, de itthon a bajnoki aranyat és a kupát is bezsebelték.

Szabó Dániel [email protected]

Automatikusan generált description

Fotó: Laufer László

Hol vannak már azok idők, amikor pécsi kosárszurkolóként azért szomorkodunk, mert szeretett csapatunk „csupán” a negyedik helyet kaparintotta meg az Euroligában. A 2005-ös év kétségtelen ilyen volt. Az akkor csúcsformában kosarazó MiZo-PVSK sorozatban másodszor, története során harmadszor harcolta ki, hogy ott lehessen a kontinens legrangosabb kupasorozatának négyes döntőjében.

Lemásolva a 2004-es negyeddöntőt, a francia Bourges gárdáját búcsúztatták Károlyiék 2-1-es összesítéssel a legjobb nyolc között. A párharc minden eldöntő felvonását Pécsett, a Lauber Dezső Sportcsarnokban rendezték meg 5000 néző előtt. A hazai szurkolók elképesztő hangulatot varázsoltak a lelátóra. A mérkőzés során a játékosok teljes mértékben felnőttek rajongóik lelátón nyújtott teljesítményéhez: 70-54-re győztek, s ezzel megváltották jegyüket Szamarába, a Final Four helyszínére.

Az oroszországi kaland azonban nem sült el jól, a korábbi két bronz után nem jött össze az érem. Miután Iványiék az elődöntőben (Brno) és a bronzmérkőzésen (Vilnius) is vereséget szenvedtek, meg kellett elégedniük a negyedik hellyel.

A hazai porondon viszont megállíthatatlanok voltak a pécsi lányok. A 2004-ben elveszített Magyar Kupát a Diósgyőr ellen visszahódították, a bajnokságot pedig veretlenül, 31 győzelmet bezsebelve nyerték meg. A fináléban a Sopron sem tudott megálljt parancsolni Vilipicséknek, a nagy riválist 3-0-s összesítéssel győzte le a Rátgéber-csapat. A párharc végül a Lauberben dőlt el, így az ország legjobb csapata és legjobb szurkolótábora együtt, otthon ünnepelhette az óriási sikert.

Gyáván elbújtak, de szeretni kell őket

A 2005-ös szamarai Euroliga négyes döntőre éremért utazott a Pécs. Ez Rátgéber László bronzmeccset követő nyilatkozatából is kiderül.

– Nehéz bármit is mondanom, hiszen Vilipic, Branzova vagy Károlyi ma szabadnapot vett ki, így csak a példamutatóan küzdő Fegyvernekyre, illetve Iványira, Dapóra és Béresre számíthattam. A többiek gyáván elbújtak. Dühös és csalódott vagyok, viszont most kell a legjobban szeretnem ezt a csapatot, mert amikor év közben nyertünk, mindig csak bíráltam a lányokat – mondta tréner.

Nagyon sima volt a bajnoki döntő

Mizo-PVSK–Sopron 84-58 (21-17, 28-19, 22-12, 13-10)

Női kosárlabda NB I., döntő, 3. mérkőzés. Pécs, Lauber Dezső Sportcsarnok 3500 néző. V.: Szabó, Benczur. PVSK: IVÁNYI 5/3, Fegyverneky 2, KÁROLYI 8, BRANZOVA 18/3, BÉRES 20. CSERE: Hlede 7/3, DAPO 9/3, VILIPICS 13, Keller, Semsei 2. Edző: Rátgéber László. Sopron: Honti, KOVACSEVICS 16, Horváth Zsuzsa 8/3, Blahusková 6, MATOVICS 18. CSERE: Szlimák, Horváth Zsófia 4, Seres, Gadnai. Edző: Natália Hejková.

Összesítésben 3-0-ra nyerte meg a bajnoki döntőt a Pécs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában