Labdarúgás

2021.08.12. 13:04

Rónai István a PVSK-focisták új szakosztályvezetője

Azt csinálja, amit szeret, évtizedek óta a futball közelében van. Most éppen szakosztályvezetői minőségben a PVSK-nál, de Rónai István elsősorban edzőnek tartja magát.

Horváth László

20210802 Pécs Fotó: Löffler Péter LP Új Dunántúli Napló DN Interjú Rónai István egykori labdarúgó - a PVSK labdarúgó szakosztály vezetője

Fotó: Löffler Péter

Évek óta nem volt szakosztályvezetője a PVSK-nak, most azonban újra van. Mivel a 90-es években már betöltötte ezt a tisztet, Czerpán István klubelnök az ismert szakembert, Rónai Istvánt kérte fel erre a feladatra, aki elfogadta az ajánlatot.

– A családom nem nagyon lelkesedett érte – mesélte Rónai. – Nem is tudom, mit csinálnék otthon a panelban, ha nem lenne foci. Így viszont minden nap bejárok dolgozni, azt teszem, amit szeretek: a labdarúgást szolgálom kedvenc sportkörömben. Mindig is a PVSK híve voltam, sokat köszönhetek neki. Ha éppen szertáros kellett volna, azt is elvállalom. Bár szakosztályvezető lettem, ám elsősorban edzőnek tartom magam.

2018-ban került vissza a vasutasokhoz, ezután szekcióvezető lett az utánpótlásnál. Most arról kellett lemondania, de a fiataloktól nem távolodott el, jelenleg átmenetileg edzi az U17-es fiútársaságot.

– A PVSK-ban nagyjából helyén van az utánpótlás-nevelés, amit az is jelez, hogy legutóbb a PMFC 14 ifjú focistát vitt el próbajátékra, közülük 10-et le is igazolt. Mi a tehetségek felnevelésében alájuk dolgozunk. Nálunk 17 focicsapat van ugyanennyi edzővel, a legfiatalabbaktól a legidősebbekig, még női együttest is működtetünk. Valamennyi hozzám tartozik. Nagy bánatom, hogy felnőttek csak a megyei I. osztályban játszanak. A cél az, hogy a következő idényben ott megnyerjük a bajnokságot és feljussunk. Egy ilyen nagy múltú klubnak legalább az NB III.-ban kellene lennie. Csak saját erőből, csupán a saját utánpótlásunkra támaszkodva azonban ez nem megy. Ez befolyásolja is az átigazolási politikánkat. A körülmények egy év múlva ideálisak lesznek, ha elkészül a stadionunk, amely olyan lesz, mint egy ékszerdoboz.

Azért nem minden fenékig tejfel a vasutasoknál. A lányoknál most éppen nincs senki, aki irányítaná őket, a megyei I-esekhez pedig pályaedzőt kell keresni. Rónai azonban nem panaszkodik, igyekszik hamar megoldani a helyzetet. Nincs kétségünk: az ő tapasztalatával, több évtizedes rutinjával ez menni is fog...

Mozgalmas életút van mögötte

Rónai István 1944. augusztus 4-én született. Futballistaként játszott a Komlói Bányászban, a Pécsi Dózsában és a PMSC-ben, az NB I.-es meccseinek száma több mint 200. Edzőként ült a PVSK, a PMSC, a ZTE, a Mohács, a Véménd, a DDGázSC, a Pécs 96 FC és a Pécsi Postás kispadján. Nős, két felnőtt lánya van, az egyik 44, a másik 52 éves. Unokája még nincs.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában