foci

2021.09.30. 09:24

A Komló meglepte a Crvena Zvezdát ötven éve

Nagy durranás volt 50 évvel ezelőtt, hogy a Komlói Bányász labdarúgócsapata idegenben legyőzte a világhírű Crvena Zvezdát a Kupagyőztesek Európa-kupája első fordulójának visszavágóján. Ugyan a továbbjutás már két héttel korábban, a komlói meccsen eldőlt, de ez a siker akkor is nagyot szólt.

Horváth László

Fotó: Péter Szabó Zoltán

A KBSK úgy jutott ki a nemzetközi porondra, hogy korábban bekerült a Magyar Népköztársasági Kupa döntőjébe, ahol ugyan 3-2-re kikapott az Újpesti Dózsától, viszont mivel a bajnokságot és a kupát is a lilák nyerték, a komlóiak indulhattak a Kupagyőztesek Európa-kupája 1971–72-es sorozatában. A sorsolás során kiderült, hogy a világhírű belgrádi gárda, a Crvena Zvezda lesz a Bányász ellenfele. A továbbjutás sorsa már az első mérkőzésen eldőlt, mert a jugoszlávok 1971. szeptember 15-én 6000 néző előtt 7-2-re nyertek Komlón, pedig a 15. percben még a hazaiak vezettek 1-0-ra, és a 19.-ben 1-1 volt az eredmény. Formalitásnak tűnt a szeptember 27-ei, belgrádi visszavágó, viszont óriási meglepetésre, Lantos Mihály edző irányításával ott 2-1-re győzött a Bányász, felkeltve ezzel egész Európa figyelmét. A siker értékét növeli, hogy a klasszisokkal, például Dzsajiccsal, Acsimoviccsal, Krivokucsával, Karaszival, Filipoviccsal (aki négy gólt rúgott Komlón) felálló CZ már öt éve veretlen volt otthonában. Akkori trénere a későbbi jugoszláv szövetségi kapitány, Miljan Miljanics volt, aki 2012-ben, 81 esztendős korában hunyt el, és a Real Madridnál is edzősködött.

Bencsik Vilmos ott volt a pályán Komlón és Belgrádban is. A balszélső idegenben a 60. percben a győztes gólt szerezte, előtte pedig az átadásából egyenlített Juhász Tibor.

– Kár, hogy már Komlón eldőlt a továbbjutás – emlékezett vissza az 50 évvel ezelőtt történtekre a futballista. – Akkor, az első meccsen kapushibák is közrejátszottak abban, hogy ekkora nagy vereség lett belőle. Jugoszláviában jól játszottunk, igaz, a Zvezda az elején sok helyzetet kihagyott, de a vezetést még így is megszerezte. Innen fordítottunk. Nagy élmény volt nekem a két nemzetközi kupamérkőzés, és persze utána a dél-amerikai túra is. Sosem felejtem el az akkori eseményeket.

Felejthetetlen volt

A komlói focicsapat 1951-ben vette fel a máig is használatos Komlói Bányász Sport Klub nevet. A KBSK belgrádi sikere azt is eredményezte, hogy az együttes az ecuadori, a Costa Rica-i és a kolumbiai labdarúgó-szövetség meghívására 1971 decemberében öt mérkőzés erejéig a tengerentúlra utazhatott. Onnan 2 győzelemmel és 3 döntetlennel térhetett haza.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában