Kosárlabda

2022.02.08. 16:02

A válogatottnál is számítanak Sértőre

Hamar abbahagyta a profi kosárlabdát Sértő Ádám, aki így fiatalon kezdte el tanulni Ivica Mavrenski mellett a Rátgéber Akadémián az edzői szakma csínját-bínját. Mi sem bizonyítja jobban, hogy ez a módszer bevált, minthogy ő vette át az év utánpótlásedzőjének járó díjat a baranyai szövetségtől.

Kvanduk Bence

Sértő Ádám (feketében) könnyen megtalálja a kapcsolatot játékosaival

Forrás: Rátgéber Akadémia

Sértő Ádám játékos-pályafutása során az NB I. A csoportig jutott, de hamar felhagyott a profi karrierrel, s az 1995-ös születésű fiatalember már több mint hat éve a Rátgéber Akadémia utánpótlásedzője. Ezen idő nagy részében a felnőttcsapatot irányító Ivica Mavrenski mellett tanulhatta, hogyan válhat egyre jobb szakemberré. 

 

– Ötödik éve vagyok már mellette. Az első perctől kezdve éreztem a részéről egy óriási nyitottságot. Ha bármit kérdeztem, bármiben segítség kellett, akkor azonnal válaszolt, leült velem beszélni. Elmondta, mit miért csinál, csak tanulok és tanulok mellette – árulta el kettejük kapcsolatáról. – Nagyon jó barátok is lettünk. Megtanultam mellette, hogyan kell viselkedni edzőként, mit lehet és mit nem. Az én munkám elsősorban az ellenfelek feltérképezése, és egyéni képzéseket is tartok a felnőttcsapatnál. 

 

Az U20-as csapat vezetőedzőjeként az elmúlt szezonban beverekedte magát az NB I. B Piros-csoportból az országos döntőbe, ahol egyetlen vereséggel az ötödik helyen végzett. Mindez még inkább motiválhatja. 

– Próbálok nem előre gondolkodni, de aki a Rátgéber Akadémián dolgozik, annak nem lehet más célja, mint a top szintre eljutni! Minden körülmény, minden feltétel, valamint a szakmai háttér is adott hozzá. Hosszú távon az a cél, hogy a legfelsőbb szintre eljussak. Egy euroligás csapat stábjába bekerülni hatalmas dolog lenne a magyar kosárlabdázásnak is – vélekedett. 

 

Ha egy euroligás csapat stábja még arrébb is van, a közelmúltban az U20-as fiúválogatott másodedzőjének kérték fel. 

– Ez hatalmas megtiszteltetés számomra, egyben nagy kihívásnak is érzem! Fiatal, pörgős stábunk van, nagyon élvezem a munkát a válogatottnál – árulta el Sértő, akit a baranyai szövetség szavazásán a legjobb férfi utánpótlásedzőnek választottak. – A lehető legpozitívabb visszajelzés volt! Nagyon örültem, hogy én kaptam, és természetesen pluszmotivációt is jelent. Ezek az elismerések mindig arra sarkallnak, hogy tovább csináljam, és még jobban tegyem a dolgomat. 

 

A közelmúltban megrendezett nemzetközi konferencián a FIBA Europe egyik vezetője, Michael Schwarz azt mondta, egy-két éven belül NBA-gyárrá fejlődhet a Rátgéber Akadémia, s a tavalyelőtt Barcelonába szerződött James Nnaji lehet az első fecske – 2023-ban eljuthat az NBA-be, ezzel utat törve a soron következő tehetségeknek. 

 

– James a legjobb példa számunkra! Remek érzés látni, ahogyan fejlődik. Nagy sikerként éltük meg mi is, amikor eligazolt Barcelonába, és erre rátett egy lapáttal, amikor pályára lépett az Euroligában. Ebből szeretnénk még többet – jelentette ki. – Ad egyfajta hitet a gyerekeknek, hogy ez valóban lehetséges. Mára mi vagyunk a magyar kosárlabda fellegvára, és szeretnénk nemzetközileg is hasonló státuszt kivívni! 

 

Végig vezetve nyert Szigetszentmiklóson az NKA Pécs

Az NKA Pécs vasárnap Szigetszentmiklósra látogatott, ahol magabiztos sikert aratott. 

BKG Príma Akadémia– NKA Pécs 84-94 (15-25, 22-24, 27-19, 20-26) 

Férfi kosárlabda NB I. B., Piros-csoport, 19. forduló. NKA: Lados 8, Benke 11/6, Meszlényi 5/3, Rátvay 9, Djordjevic 19/3. Csere: Scherer 18/18, Bíró L. 10/3, Kocsis 4, Kollár 6, Váits 2, Herger 2. Edző: Ivica Mavrenski. 

Ivica Mavrenski: – Tudtuk, hogy erős ellenfélhez jövünk, és nehéz meccs vár ránk. Így is lett. Elégedett vagyok sok dologgal, tulajdonképpen végig vezettünk a mérkőzésen. Volt egy gyengébb periódusunk a harmadik negyedben, viszont ebből időben ki tudtunk jönni, visszaállítottuk a különbséget, ami a találkozó végéig megmaradt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában