Birkózás

2022.07.21. 11:00

Tizenhárom évesen már Eb-ezüstöt nyert a szigetvári tehetség

Nem sok Európa-bajnoki dobogós flangál a szigetvári főutcán, de ha mégis, a legfrissebb közülük Szentpál Vivien, aki a birkózók U15-ös Eb-jén szerzett a minap ezüstérmet. Nagy jövő áll előtte.

Horváth László

Szentpáli Vivien (balra) most a dobogó második fokára állhatott

Forrás: MBSZ

Zágrábban rendezték az U15-ös Eb-t, ahol a még csak 13 esztendős Szentpál Vivien a legkisebb súlycsoportban, a 33 kilósoknál ezüstérmet szerzett. A szigetvári Dél-Zselic SE versenyzője két éve birkózik, előtte a grundbirkózást űzte.

– Ezalatt a két év alatt azonban annyit fejlődött, mint más öt-hat alatt – mesélte róla Tomsics István, aki a szakmai vezető a klubnál. – Nagy tehetség, korosztályos válogatott, szép jövő előtt áll. Még két esztendőig biztos, hogy a mi színeinkben lesz, aztán várhatóan a fővárosba igazol, a Kozma István Birkózó Akadémián folytatja. Vivien hatodik osztályos, a szigetvári Tinódi Lantos Sebestyén Általános Iskola tanulója, a tanintézet minden segítséget megadott neki, hogy jól felkészülhessen az Eb-re. 

A kislánynak van egy ikertestvére, Lilien, aki szintén náluk birkózik, öccsük 10 éves, ő azonban nem sportol.

– Annak idején megtetszett nekem a birkózás, ezért választottam – hallottuk Vivientől, akit a szigetvári edzőtáborban értünk utol telefonon. – A Dél-Zselic SE-ben hetente öt edzésem van, ehhez jön a válogatott edzőtábora és a különböző versenyek. Szerencsére eddig a sérülések elkerültek, így semmi sem gátolt a fejlődésben. Örülök a mostani, zágrábi EB-ezüstnek, de nincs megállás, megyünk tovább, mert újabb feladatok várnak rám.

Vivien vezetőedzője Kupusz Mátyás, aki a szabadfogású szakágért felelős, a 31 éves tréner sikeres versenyzői múlttal rendelkezik, az edzéseken sokat foglalkozott a felkészülés során a fiatal tehetséggel.

Igény volt a birkózásra

A Dél-Zselic SE 2001. 10. 09-én alakult Szigetváron. A sportegyesület hivatalos honlapján az áll. hogy alapításuk egybeesett azzal a térségben felmerülő igénnyel, miszerint a Szigetvár környéki falvakban élő tehetséges fiatalok is sportolási lehetőséghez jussanak. A birkózásra azért esett a választás, mert térségünkben ennek a sportnak nagy hagyománya van és adott az ezzel a sporttal foglalkozó edző és szakember gárda is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában