Veterán foci

2022.09.02. 19:00

Az eszékiek is csatlakoznak a bajnoksághoz

Eddig öt baranyai csapat vett részt az országos veterán kispályás labdarúgó-bajnokságon, ehhez csatlakozik a Horvátországi Magyar Intézet gárdája idén.

Horváth László

Fotó: Löffler Péter

Baranyai körkép A 2022-23-as idényben is lesz országos veterán kispályás labdarúgó-bajnokság. A legutóbbi kiírásban öt csapat indult Dél-Dunántúlon, ezek mind baranyaiak (PMFC, PVSK, PEAC, Komló, Bóly) voltak. A következő szezonban már hat együttessel számolnak a szervezők, mivel az eszéki székhelyű Horvátországi Magyar Intézet gárdája is részt vesz majd, ők jól ismerik a mezőnyt, többször bemutató mérkőzéseket játszottak velük, a Covid előtt pedig Eszéken olyan teremtornákat szerveztek, amire a baranyaiakat is meghívták. A dél-dunántúli régióban az első őszi tornát szeptember 15-én rendezik, a helyszín valószínűleg Eszék lesz.

A veterán labdarúgás, a 60 éven felüliek focija 2008 óta része az MLSZ Grassroots-programjának. Európában egyedülálló  ennek a korosztálynak a futballba való bevonása. 2008-ban eleinte nyolc helyszínen, majd 2009-ben a csoportmérkőzéseket követően országos döntőn léptek pályára a csapatok. A 2010-es rendezvénysorozat tovább bővült két regionális elődöntővel, amely megelőzte az I. Országos Veterán Labdarúgó Fesztivált. A növekvő érdeklődés hatására 2011 februárjában megalakult az Országos Veterán Labdarúgó Sport Egyesület (OVLSE), mely az ugyanebben az évben az MLSZ-szel megkötött együttműködés keretében rendezte a mérkőzéseket. A veterán labdarúgók évente több alkalommal szerepelnek tornákon, a regionális győztesek az Országos Veterán Labdarúgó Fesztivál keretében küzdenek meg egymással. A 2013-14-es szezontól a játéknapok és a pályára lépők száma is fokozatosan nőtt, immáron 12 régióban folynak a küzdelmek. Kezdetben a 60 éven felülieket mozgatta meg a bajnokság, amely az „Egy életen át kell játszani” címet viseli. A  legújabb szabályok szerint most már az 1963-as születésűek vagy annál idősebek játszhatnak. A 2021-2022-es országos bajnokságot a PMFC nyerte, a Bóly a negyedik helyen végzett.

A baranyai veterán focival  kapcsolatos a hír, hogy szeptember 9-én Dunaszerdahelyen játszik barátságos mérkőzést a PVSK csapata, viszonozva ezzel a szlovákok korábbi pécsi vendégszereplését. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában