Jégkorong

2022.12.13. 19:00

Itthonról csúsznak haza: A korábbi sztárjátékos, Ancsin László ült a hokisok kispadjára

Bár a fedett pálya továbbra is csak álom, egy igazi profi mesterrel már büszkélkedhetnek a pécsi jégkorongozók. A PSN Zrt. Sportiskola a korábbi sztárjátékos, Ancsin László szakmai irányításával igyekszik újra felvirágoztatni a sportágat.

Szűcs Zsolt

Forrás: PSN Zrt.

„Indulás haza, Szekszárdra és Várpalotára”, hangzik hétről hétre a furcsa edzői utasítás a pécsi hokisok soros bajnokijai előtt. Ám amíg egyrészt a ma 45 fős ifjú gárda el nem jut arra a szintre, hogy nagypályán is kifuthasson a jégre, másrészt a pécsi koripálya nem kap végre tisztes fedést, addig bizony ez a 2x125 kilométeres túra a „hazai” meccsek mindenkori velejárója marad.

Amint ugyanis a korábban az azóta már szétszéledt Legio Sopianae gárdáját is menedzselő Ács Istvánné Németh Hilda felemás érzelmekkel beszámol róla, a PSN Zrt. jelenleg az U12-es és az U16-os, 3x3-as bajnokságokban edződik, és mivel az erre előírt kispálya legközelebb e két településen található, a kisebbeknek a tolnai, a nagyobbaknak a veszprémi város a hivatalos „otthonuk”. Edzésekre viszont tökéletes a pécsi jég is, újságolja immár pozitívumként a csapat élén évtizedeket eltöltő Maretics Györgyöt az idény elején váltó új szakosztályvezető, így minden hétköznap élnek is a tréninglehetőséggel a fiatalok.

Jelenleg úgy 45-en, köztük a férfiasan kemény sportággal még csak lágyabban ismerkedő, ám már most igen lelkes 5–10 évesekkel, illetve a már említett bajnokságokban játszó 12 és 16 éves korosztály már avatottabb hokisaival. Előbbieknél kimondottan a játékra helyezve a hangsúlyt, így bár „bajnokság” létezik, az eredményt, a góllövőket a szabály szerint még tilos nyilvántartani, sőt, akár a helyi eredményjelzőn megjeleníteni. A szabályok ezt leszámítva hasonlóak, azaz egyszerre három-három játékos lehet a jégen mindkét együttesben, és egypercenként kötelező teljes sorokat cserélni a jegyzőkönyvben egyébként szerepeltethető kilenc fős keretből. 

A ma is tervben lévő fedett pályán kívül a szövetség háttértámogatásának is köszönhetően minden más adott a Sportiskolánál,, így például már a kicsik is a látványos teljes hokiszerelésben futhatnak ki a meccseken a jégre. Ennél is fontosabb azonban, hogy szakmai igazgatónak, egyben vezetőedzőnek a magyar hokisport igazi ikonnevét viselő Ancsin testvérpár ifjabbikát, Lászlót tudta a szakosztályvezető Pécsre csábítani. A pályafutása javát Újpesten végigkorizó, majd a Fradival bajnoki címig jutó, 139-szeres válogatott mester játékosrutinja és évtizedes utánpótlásedzői tapasztalata pedig valóban új dimenziót jelenthet a pécsi hokisportban. 

Ahová a további bővítés érdekében folyamatosan várják is a jelentkezőket, bármely fent említett korosztályba. A koritudás sem kimondott feltétel, hiszen arra is megtanítják az érkezőket – az edzések pontos időpontjairól a PSN Zrt. honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők. Sőt, már a jövőbe tekintve már egy U18-as, később talán felnőttcsapat képe lebeg a szakosztályvezető szeme előtt - utóbbiba esetleg visszacsábítva a már említett megszűnt másik pécsi klub sportágban másutt még pallérozódó "légiósait" is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában